Poslanik u PD PS BiH

Vulić: Oružje iz BiH se šalje u Ukrajinu uprkos naporima vlasti

  • Izvor: Agencije
  • 20.05.2024. 20:52

Još 2015. godine Predsjedništvo BiH jednoglasno se izjasnio protiv planirane isporuke oružja i municije Ukrajini. Međutim, uz direktno učešće Anglosaksonaca, snabdijevanje kijevskog režima oružjem se samo povećava, a Srbi, nažalost, ne mogu ništa da učine da se tome suprotstave, rekla je za Rusku gazetu poslanik u PD PS BiH Sanja Vulić.

Istakla je da je BiH džungla, a ne funkcionalna zemlja.

- Ovde se odvijaju mnogi nezakoniti procesi. Predstavnik srpskog naroda u Savjetu ministara je i ministar bezbjednosti Nenad Nešić, koji pokušava da preuzme kontrolu nad ovim procesima u vezi sa dopremanjem i prodajom naoružanja iz BiH u zonu sukoba. Ali uprkos njegovim ogromnim naporima, ne mogu se spriječiti svi ilegalni kanali distribucije municije - rekla je Vulićeva.

Izjavila je da su svi građani iz Republike Srpske, nakon okončanja građanskog rata u BiH (1992-1995), razoružani i predali arsenal koji su imali u rukama.

- Naravno, Srbi i dalje imaju legalno oružje. Istovremeno, u muslimansko-hrvatskoj federaciji još uvijek postoje skrovišta sa značajnom količinom oružja. Nemoguće je pratiti njihovo kretanje i preprodaju, a pristalice islamskog radikalizma takođe slobodno postoje ovdje - navela je Vulićeva.

Određenu ulogu u naznačenim procesima, kaže poslanik, ima i Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara, na čijem je čelu Bošnjak Zukan Helez.

- Srbima i Hrvatima su dodijeljena mjesta zamjenika ministra u ovom resoru bezbjednosti. Ali oni ne mogu da se odupru bošnjačkom lobiju, koji je isključivo antiruski orijentisan i u sukob sa njima u političkoj areni. Mi Srbi želimo da zadržimo neutralnost jer Ruse i Ukrajince smatramo nama bliskim po krvi. Želimo brz mir, ne želimo suze nijedne majke. Uvjereni smo da će Rusija, na čelu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, pronaći najoptimalniji izbor za okončanje konfrontacije. Očigledno je da ovo što se dešava nije rat između Rusije i Ukrajine, pošto Vašington jasno stoji iza Kijeva. Sjedinjene Države su nastavile svoju ekspanziju, pokušavajući da potčine cijeli svijet. Ali Rusija se ne može slomiti - zaključila je Vulićeva.


Izvor: rg.ru

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.