Poslanik SNSD-a u PD PS

Vujičić: Želimo da gradimo partnerske odnose sa Еvropom, ali ne po cijenu ugrožavanja interesa Srpske

  • Izvor: SRNA
  • 19.07.2024. 11:06

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je za Srnu da zvaničnici Republike Srpske nikada neće prihvati nikakve mjere koje bi na bilo koji način umanjile ili uskratile Srpskoj i srpskom narodu Ustavom garantovana prava ili koje bi je dovele u poziciju priznavanja nelegalnih radnji.

Na pitanje da prokomentariše navode iz Delegacije ЕU da BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, jer nije usaglašena Reformska agenda, Vujičić je rekao da Republika Srpska nije saglasna i nikada neće pristati na određene stavke iz Reformske agende, jer su one u suprotnosti sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH.

Vujičić je naglasio da aktuelna vlast u Srpskoj i politički predstavnici Srpske na nivou BiH nikada neće pristati na ukidanje entitetskog veta u zajedničkim institucijama BiH, uvođenje jedinstvenog kol centra za vanredne situacije, kao ni na popunu Ustavnog suda BiH dok iz te institucije ne odu strane sudije.

- Mi nismo na prodaju, niti je Republika Srpska na prodaju, i zato nikada niko neće dobiti saglasnost na bilo šta što je mimo Dejtona, bar dok je ova politička garnitura vlast u Srpskoj i dio vlasti na nivou BiH - poručio je Vujičić za Srnu.

Situacija u BiH i najnovija kriza koju je izazvao neimenovani stranac koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, rekao je Vujičić, pokazala je da sve što radimo radimo ispravno i u skladu sa Dejtonom, a to što oni traže od nas je rušenje istog tog Dejtona.

- Еvropa je naš partner i želimo da gradimo i jačamo strateško partnerstvo na principima uzajamnog poštovanja, ali to ne znači da ćemo pristati na bilo šta što bi moglo ugroziti interes Republike Srpske i njenih stanovnika. Privatili smo i usaglasili sve što je bilo potrebno da bi se krenulo dalje sa Planom rasta. Ono što nije prihvaćeno ne može biti realizovano i tu se završava sva priča. To je jedna avanturistička priča koja nas ponovo dovodi u situaciju da sumnjamo u namjere ЕU - poručio je Vujičić.

Svako ko prati aktivnosti rukovodstva Srpske, a znamo da prate, naveo je on za Srnu, može da zaključi da nikada nećemo dopustiti ukidanje prava Srpske na veto i modeliranje Ustavnog suda na nezakonit način.

- Stranci iz Ustavnog suda moraju da odu. Mora se zakonski riješiti pitanje rada te institucije, a ne na prevaru i uz obećanje o nekim sredstvima. Ovo nije pošten pristup i neće proći i ponavljam da niko od nas nije na prodaju. Nas su birali i izabrali birači iz Republike Srpske i mi smo tu da štitimo njihove interese i Republiku Srpsku. Ponašajte se u skladu sa Dejtonom, a nemojte da ga skrnavite na svakom pitanju i dogovor je siguran, sve ostalo su priče za malu djecu i bajke braće Grim koje nam pokušavate podmetnuti - konstatovao je Vujičić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.