Ušli 50 metara

Vujičić o proširenju sarajevskog aerodroma: Obustavićemo radove na svakom milimetru zemlje u Srpskoj!

  • Izvor: SRNA
  • 13.09.2024. 18:25

Blokirani su radovi na proširenju sarajevskog aerodroma na teritoriju Republike Srpske u opštini Istočna Ilidža i biće obustavljeni na svakom milimetru zemlje u Srpskoj, izjavio je Srni poslanik Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

- Prema mojim informacijama, investitor Aerodrom Sarajevo ušao je sa radovima 50 metara u teritoriju Republike Srpske, ali su blokirani i sada su nastavili da rade na teritoriji Federacije BiH - rekao je Vujičić.

On je dodao da su zahvaljujući njegovoj nedavnoj reakciji danas na sporno mjesto došli predstavnici institucija Republike Srpske - Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Pravobranilaštva Republike Srpske i urbanističko-građevinski inspektor i zaustavili gradnju.

- RUGGIP i inspektorat sačiniće zapisnike, izdati rješenja investitoru, odnosno Aerodromu Sarajevo i obustaviti radove na svakom milimetru zemlje u Republici Srpskoj - precizirao je Vujičić.

On je istakao da je od početka govorio da je Božović lošim potezima i potpisivanjem tajnog sporazuma sa sarajevskim aerodromom doveo opštinu u podređen položaj u odnosu na jedno federalno preduzeće, te da bi tim proširenjem stanovnici Ulice Vasilija Grđića u Istočnoj Ilidži ostali bez alternativnog puta.

- Ovo je veoma štetan potez načelnika za građane Istočne Ilidže, ali i turističko-ugostiteljski kompleks "Istočnik" - rekao je Vujičić.

Nedopustivo je, kaže, da preduzeće u vlasništvu Vlade FBiH što jeste Aerodrom Sarajevo, ugrožava "Istočnik" koji je u vlasništvu i na teritoriji Republike Srpske.

On je naglasio da je nedopustivo da se bilo koje federalno preduzeće širi na prostor Republike Srpske i ugrožava njenu teritoriju u trenutku kada FBiH osporava razvojne projekte u Srpskoj.

- Očigledan primjer su nedozvoljavanje gradnje Buk Bijele ili aerodroma u Trebinju, a ovdje se pokušava proširiti Aerodrom Sarajevo i stanovnici Istočne Ilidže dovesti u saobraćajnu blokadu - zaključio je Vujičić.

Sarajevski aerodrom uzurpirao je više od 22.000 metara kvadratnih imovine Republike Srpske i neće mu biti dozvoljena gradnja na toj površini, konstatovali su danas građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija.

Oni su izašli na teren nakon što je sarajevski aerodrom u Istočnoj Ilidži počeo proširenje aerodromskog kompleksa, te ukazali da je riječ o teritoriji Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: