Sud BiH

Vasiću dosuđena naknada štete od 22.000 KM

  • Izvor: SRNA
  • 22.08.2024. 13:22

Sud BiH donio je pravosnažnu presudu prema kojoj je BiH dužna da isplati 22.000 KM Dragomiru Vasiću za naknadu štete zbog mjera zabrane koje su mu bile određene tokom postupka u kojem je oslobođen optužbe za genocid u Srebrenici.

Branilac Ozrenka Jakšić podsjetila je da je tužbenim zahtjevom za naknadu štete traženo 43.000 KM, kao i da je Vasiću, između ostalog, bilo uskraćeno pravo na kretanje.

Ona je dodala da su mjere zabrane bile na snazi četiri godine i sedam mjeseci, prenosi Birn.

Gazda iz BiH dvojicu radnika nagradio automobilima

Gazda iz BiH dvojicu radnika nagradio automobilima

"Nije dosuđen pravičan iznos, prenizak je. Imam informaciju da je Pravobranilaštvo izjavilo reviziju. Vasić je rekao da neće reviziju izjavljivati, nego će prihvatiti kako je po žalbi odlučeno", navela je Jakšićeva.

Prvostepenom presudom Vasiću je bila dosuđena naknada štete u iznosu od 9.000 KM, na koju je uložena žalba, dok je Pravobranilaštvo BiH svojom žalbom osporavalo osnov i visinu naknade.

Pravosnažnom presudom Suda BiH, Vasiću je dosuđena naknada štete zbog ograničenja prava na slobodu kretanja.

Tokom svjedočenja u postupku za naknadu štete, Vasić je naveo kako su mu bile određene mjere zabrane kretanja i obaveza javljanja u policijsku stanicu, zbog čega je primijetio i da se pojedini poznanici udaljavaju od njega.

Naveo je i da mu je život bio posebno otežan jer je u trenutku određenih mjera zabrane morao na operaciju u Beograd, kao i da nije mogao posjećivati djecu koja žive u drugoj državi.

Vukaliću metak prošao blizu srca, nakon operacije je stabilno

Vukaliću metak prošao blizu srca, nakon operacije je stabilno

Vasić je bio optužen za genocid u Srebrenici u svojstvu načelnika zvorničkog Centra javne bezbjednosti, a pravosnažno je oslobođen krivice sa još četvoricom bivših policijskih službenika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: