KCUS

Uspjeh ljekara iz BiH! Spasena ruka dvogodišnjem dječaku

  • Izvor: Nezavisne
  • 24.07.2024. 18:28

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS uspješno je operisan dvogodišnji dječak M.K., upućen iz bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, sa teškom povredom desnog lakta sa lezijom krvnog suda odgovornog za ishranu i cirkulaciju cijele ruke.

“Po prijemu u Klinički centar UNSA formiran je multidisciplinarni tim ljekara koji su uradili hitnu dijagnostiku, a potom i složeni operativni zahvat”, saopšteno je iz KCUS.

Prema riječima članova operativnog tima, prim. dr Mehmeda Jamakosmanovića i prim. dr Еdina Kulenovića, ključna je bila hitra reakcija, jer bi svako odlaganje vodilo ka amputaciji ruke.

“Zajedničkim naporom ortopeda, vaskularnih hirurga, anesteziologa, instrumentarki i ostalog medicinskog osoblja uspješno smo završili operaciju, a postoperativni tok protiče odlično. Kolege radiolozi uradili su izvrstan dijagnostički posao, nakon čega smo mogli započeti operativni tretman. Cirkulacija je ponovo uspostavljena, prelom je stabilizovan, ruka je funkcionalna i nadamo se najboljem rezultatu”, kazali su Jamakosmanović i Kulenović.

Roditelji dječaka izrazili su zahvalnost ljekarima i medicinskom osoblju KCUS, koji su uložili velike napore kako bi spasili ruku njihovog djeteta i omogućili mu da nastavi sa normalnim životom.

“Hvala svima na brzim reakcijama, od sestara na prijemu do ljekara. Posebno smo zahvalni dr Kulenoviću, koji je prepoznao ozbiljnost situacije i pozvao kolegu Jamakosmanovića, koji je bio pripravan. Veoma brzo je urađeno sve kako bi naš sin bio podvrgnut operaciji, bez odlaganja. Oporavak ide dobro i ubrzo idemo kući. Drago nam je da naše dijete ima priliku nastaviti s normalnim životom, školovanjem i svim životnim događajima koji tek slijede”, kazali su roditelji dječaka.

Operativni tim činili su ortopedi prim. dr Еdin Kulenović, prim. dr Mehmed Jamakosmanović, vaskularni hirurg mr. sci. med. dr Haris Vukas, dr Tarik Selimović sa Klinike za ortopediju i traumatologiju, te anesteziolozi prim. dr Suad Vuk i dr Anes Ajanović, pišu Nezavisne.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: