Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Mora se znati kome je zabranjen ulazak u BiH

  • Izvor: ATV
  • 08.04.2022. 19:48

Mora se tačno znati ko su strani državljani kojima je zabranjen ulazak u BiH, koji su razlozi i kako se donose odluke o tome - poručuje danas Zoran Tegeltija. Tražio je nedavno te podatke a dobio dopis iz Službe za poslove sa strancima sa odgovorom da je to tajna i da bezbjednosnu provjeru provodi Obavještajno bezbjednosna agencija BiH.

"Na osnovu tog dopisa vidjelo se da nije moguće ni meni da dostave spisak što znači da ni ja nisam u mogućnosti da upoznam javnost o tome, što i dalje samo ostavlja sumnju da postoji neki čudan način kako se donose odluke da se nekome zabrani ulazak u BiH, te se stvara sumnja da to neko radi na osnovu ličnih odnosa", kaže predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Insisitiraću na ovome, kaže Tegeltija. Iz Službe za poslove sa strancima, očigledno, nisu mogli da pomognu više od dopisa u kome su samo objasnili procedure. 

"Uvažavajući Vaš zahtjev za dostavljanje jasno navedenih razloga zabrane ulaska stranim državljanima u BiH, da su okvalifikovani kao lica koja predstavljaju prijetnju bezbjednosti BiH i da nose oznaku stepena tajnosti "povjerljivo", Služba za poslove sa strancima je odmah po zaprimanju Vašeg dopisa zatražila dostavljanje traženih informacija s ciljem ustupanja Savjetu ministara. Čim zaprimimo odgovor od OBA-e blagovremeno ćemo Vas informisati", poručuju iz Službe za poslove sa strancima.

Treba razriješiti sve sumnje i strahove, smatra Tegeltija. 

"Za mene je neprihvatljiv stav da bilo kojoj javnoj ličnosti, ljudima koji iznose svoje jasne stavove, pa i kritičke prema vlasti i u Sarajevu ili bilo kojoj drugoj zemlji, bude zabranjen ulazak u BiH", kaže Tegeltija.

U samo dvanaest dana, ulazak u BiH zabranjen je trojici istaknutih državljana Srbije, zbog toga što su, kako je navedeno, prijetnja po bezbjednost BiH. Prvo istoričaru Milošu Koviću, pa penzionisanom generalu Bratislavu Dikiću, a zatim i advokatu Goranu Petronijeviću.

Tagovi: