Pomoćnik američkog državnog sekretara

Šta Džejms O'Brajen traži od BiH?

  • Izvor: ATV
  • 31.01.2024. 19:28

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evroazijske poslove Džejms O'Brajen i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana dolaze u višednevnu posjetu BiH.

Posebno je zanimljiv dolazak američkog diplomate. Jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma, nekadašnji savjetnik Medlin Olbrajt, i čovjek koji je bio zadužen za uvođenje američkih sankcija, sada najavljuje da će razgovarati o reformama. A kako kaže, o tome se već konsultovao sa svojim kolegom Majklom Marfijem. 

"Postoje određeni lideri, a o tome sam razgovarao i sa ambasadorom u BiH, koji imaju koristi od nestabilnosti. Tako da će se reforme koje se tamo provode suprotstaviti onome što radi gospodin Dodik i ostali koji prate tu politiku", rekao ej O'Brajen.


Svi detalji zločina u Doboju: Kako je ubijen Kulišić i kako su uhapšeni osumnjičeni

Svi detalji zločina u Doboju: Kako je ubijen Kulišić i kako su uhapšeni osumnjičeni

Mini diplomatska ofanziva nije samo redovna aktivnost na rangu činovnika. Ovo je ipak posjeta drugog čovjeka američkog Stejt departmenta i drugog čovjeka NATO-a, napominje Bojan Šolaja iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije.

O'Brajen je decenijama vezan za ove prostore, a naročito za krovni dokument na kojem počiva dejtonska BiH.

"Period koji su izabrali za posjetu BiH je posebno zanimljiv, kada vidimo da postoje pritisci sa različitih strana. Kada su u pitanju reformske tačke vezane za pristupanje ЕU, sa druge strane priča koju ste mogli da vidite i prethodnih dana, kroz reakcije američke Ambasade, potenciranje ustavnih promjena u BiH, što politički predstavnici Republike Srpske ne prihvataju kao mogućnost", kaže Šolaja.

Ipak, ne treba svakog diplomatu otpisati već na samom početku, kaže stručnjak za međunarodne odnose Siniša Pepić.

O'Brajen je imao značajnu ulogu prilikom razgovora u Rambujeu o rješenju kosovske krize. Kaže da se zalagao upravo za model sličan dejtonskom, koji bi, ako ništa, spriječio bombardovanje.


Djedu unuče ispalo u podrum, beba u teškom stanju

Djedu unuče ispalo u podrum, beba u teškom stanju

"Smatram da je riječ o čovjeku sa kojim se može sjesti i razgovarati, pokušati doći do kompromisa, da se glas Republike Srpske kada je u pitanju BiH, odnosno da se sa srpskom stranom kada je u pitanju Srbija, mislim da će više biti u fokusu odnos Srbije i privremene prištinske administracije, kako bi se došlo do smirivanja odnosa na Balkanu", rekao je Pepić.

O'Brajen ipak dolazi kao dio administracije Džozefa Bajdena, i kao profesionalni diplomata, odgovara jedino Vašington.

Amerika želi da zadrži uticaj u ovom dijelu svijeta, kaže Šolaja, ali dodaje da su davno prošla vremena štapa i šargarepe, i da se stav rukovodstva Srpske čuje mnogo jasnije nego ranijih godina. 

Pratite nas i putem Vibera