Izborni zakon

SNSD neće podržati izmjene koje je predložio SDA

  • Izvor: SRNA
  • 27.12.2023. 14:59

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH su sa predstavnicima Centralne izborne komisije /CIK/ raspravljali o Izbornom zakonu, a današnji sastanak su neki učesnici ocijenili samo kao jedan u nizu, dok je po ocjenama drugih bio veoma koristan.

Na sastanku sa parlamentarcima učestvovali su predsjednik CIK-a Suad Arnautović i članovi CIK-a Vlado Rogić, Željko Bakalar i Jovan Kalaba, sa kojima su razmijenjene informacije, mišljenja i stavovi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti razmatran na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u petak. 

Sastanak je sazvan na osnovu zaključka usvojenog na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim se predsjednik i članovi CIK-a BiH pozivaju da organizuju sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH radi predstavljanja prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva i prijedloga za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa kao što su uvođenje novih tehnologija u izborni proces, te prijedloga za unapređenje procesa rješavanja izbornih sporova.

Na sastanku je ukazano na potrebu za hitnim izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi se obezbijedile nove odredbe u vezi sa uvođenjem novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Na sastanku je istaknuto da su za nova rješenja u oblasti digitalizacije izbornog procesa, pored obezbjeđenja zakonodavno-pravnog okvira, neophodna značajna finansijska sredstva i obučeni kadrovi u oblasti IT tehnologija, istraživanje tržišta, provođenje javne nabavke, imenovanje nezavisne spoljne revizije koja će kontrolisati i nadzirati dobavljača opreme i usluga, regrutovanje, edukacija i sertifikacija osoblja, osiguranje sigurnosti sistema i njegove otpornosti na kibernetičke napade, adekvatna obuka članova biračkih odbora i izbornih komisija, kao i obavezno testiranje opreme putem pilot-projekta. 

Na sastanku je ukazano i na potrebu obezbjeđenja visokog nivoa interoperabilnosti i profesionalne saradnje više državnih institucija te formiranja koordinacionog tijela za praćenje cijelog procesa, kao i formiranje državnog tima za odgovor na moguće kompjuterske incidente. 

Na današnjem sastanku je razgovarano i o prijedlogu Izbornog zakona koji je predložila SDA. 

Poslanici i delegati iz SNSD-a nakon sastanka su rekli da oni neće podržati izmjene Izbornog zakona koje je predložila SDA, dok neki od učesnika smatraju da je riječ o dobrom prijedlogu i da ga treba podržati. 

Snježana Novaković Bursać i Miroslav Vujičić su u ime SNSD-a poručili da zakon koji predlaže SDA nije prihvatljiv, dok su za CIK rekli da je samoinicijativno namijenila sebi da najosjetljivija pitanja izbornog procesa reguliše pravilnicima, a ne zakonski. 

Zdenko Ćosić iz HDZ-a rekao je da su oni očekivali konkretne prijedloge i tehnološke novitete.

On je naveo da je očekivao konkretne prijedloge CIK-a i tehnološke novitete. 

Šerif Špago iz SDA je rekao novinarima da pozdravlja održavanje ovog sastanka, jer je između ostalog CIK upoznao parlamentarce s onim što je činio na unapređenju integriteta izbornog procesa u BiH. 

Budući da je SDA predložila tehničke izmjene Izbornog zakona BiH u smislu uvođenja novih tehnologija u izborni proces, CIK je po Špaginim riječima pozdravio predviđenu klauzulu da te novine budu primjenjive od opštih izbora u BiH u 2026. godini znajući iz iskustava susjednih zemalja da ove vrste promjena nije moguće preko noći učiniti primjenjivim u praksi. 

On je naveo da bi uvođenje novih tehnologija, prema procjenama iz CIK-a, koštalo otprilike 32 miliona evra, kao i da je CIK u ovoj godini tražio da u budžetu BiH bude predviđen dio novca, ali nije bilo pozitivnog odgovora iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara. 

Špago smatra da će prijedlog SDA biti podržan većinom glasova u Predstavničkom domu, mada ga SNSD i HDZ neće podržati. 

Saša Magazinović iz SDP-a smatra, takođe, da je današnji sastanak bio dobar i da bi slična sastajanja CIK-a i donosilaca odluka bila veoma korisna i ubuduće. 

Upitan za stav Trojke o izmjenama izbornog zakonodavstva kakve je predložila SDA, Magazinović ističe da ih je SDP prvi inicirao ranije i da će taj prijedlog podržati. 

I Magazinović napominje da je dobro što CIK predlaže da se predviđena puna primjena zakona planira od izbora 2026. i da vjeruje da će prijedlog SDA biti podržan u Predstavničkom domu, ali nije želio prognozirati njegovu sudbinu u Domu naroda.

Pratite nas i putem Vibera