Tema dana

Šmit se rasipa bonskim ovlaštenjima na koja nema prava

  • Izvor: ATV
  • 21.09.2023. 22:17

Nijemac Kristijan Šmit je, odavno je jasno, stigao u BiH u pokušaju da prekraja istoriju. Opet se rasipa bonskim ovlaštenjima, na koja i nema pravo. U Potočarima kod Srebrenice, gdje je otišao da obiđe Memorijalni centar, pohvalio se da nameće izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim će formirati "institut za nauku i obrazovanje".

 Očigledno zanemaruje izvještaj međunarodnih stručnjaka koji su u svom izvještaju naveli činjenice o tome da u Srebrenici nije bilo genocida. Pravio bi Šmit, kako kaže, registar ratnih zločinaca i zabranio njihovo imenovanje na funkcije. Nije odolio ni provokacijama. Naglasio je da je na tlu Republike Srpske, a potom pobjegao sa govornice. Šmit je, poruka je iz Srpske, došao da ugnjetava srpski narod. Kome Šmit prijeti? Vjeruje li iko u njegove tvrdnje da ga podržavaju ljudi iz Srpske? Odgovori u Temi dana.

Pokušao je Šmit da obrazloži donošenje odluke. Rekao je da je "njegova vizija da, zajedno sa predstavnicima centra, pristupe obrazovanju mladih generacija u Еvropi o onome što se dogodilo u Potočarima". Еvo šta je još rekao.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: