Savjetnik predsjednika Republike Srpske

Romić: Politički proces protiv Dodika pokušavaju da stave u pravne okvire

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 20:44

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić kaže u emisiji Priča se da je proces protiv Milorada Dodika politički i da neko pokušava da ga stavi u pravne okvire.

"Ne možete da podižete optužnicu ako nemate krivično djelo. Predsjednik Dodik i gospodin Lukić su optuženi za kršenje člana "203 a" KD, koji se tiče ne izvršavanja odluka visokog predstavnika. Prvi stvar je da taj član ne postoji u Krivičnom zakonu BiH jer paarlament donosi zakone. S druge strane, ne možete izvršiti krivično djelo ako objekat zaštite tok krivičnog djela su odluke visokog predstavnka, a vi trenutno nemate visokog predstavnika. I treća stvar, da nikada, predsjednik jedne Republike ne može biti optužen i pojaviti se na takvom mjestu zbog postojanja instituta imuniteta. Sve u vezi sa ovim postupkom je apsurdno. Ovo je politički proces koji neko pokušava da stavi u pravne okvire. Ovdje imate sukob dvije strane, Milorada Dodika kao institucije i nečega što bi trebalo da bude institucija, a nije, to je Sud BiH. On potpuno antidejtonski djeluje, a sada preko pravnog nasilja smjenjuje izabrane predstavnike", kaže Romić.

Govoreći o izjednačavanju Kristijana Šmita i Kristijana Švarc Šilinga, Romić objašnjava "federalni presedan".

"Kod Kristijana Švarca Šilinga, što je važno jer se pozivaju na njega kao presedan. Imate pismo predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti koje je tada objavljeno da Šiling dolazi kao vršilac dužnosti u kancelariju visokog predstavnika. I što je najvažnije, sve potpisnice Aneksa 10 su tog trenutka prihvatile Šilinga kao privremeno rješenje. Taj čovjek je bio ovdje šest mjeseci. Trenutni uzurpator, preko godinu dana je fizički zauzeo OHR", kaže Romić.

On napominje da možemo povući potpis Aneksa 10.

"Republika Srpska je jedan od potpisnika. Visoki predstavnik postoji samo u konturama Aneksa 10, ima li igdje riječi o njemu u nekom drugom važnijem Aneksu? Nema. On djeluje samo u Aneksu 10, a taj Aneks je potpuno izvitoperen. On je trebao da ima konsultativni karakter, da ljude zbliži za pregovarački sto, a radio je obratno. Umjesto harmonije, stvarao je atmosferu straha. Sve što je trebao da radi nije radio, a sve što mu nije povjereno Dejtonom je radio. Kada se spominje Član 5 da je on konačni autoritet konačnog tumačenja, samo tog aneksa, jer samo tom aneksu pripada. A ne cijelog Dejtonskog sporazuma ili Aneksa 4. Ustav tumači samo Ustavni sud, a i on je u krizi", kaže Romić.

Pratite nas i putem Vibera