Donesene istorijske odluke za opstanak srpskog naroda

ROMANIJO GORO OD JUNAKA: Orila se pjesma u Parlamentu BiH!

  • Izvor: Novosti.rs
  • 09.01.2022. 11:00

U januaru 1992. godine donesene su mnoge istorijske odluke za opstanak srpskog naroda u BiH. Istorijska sjednici Skupštine na kojoj je rođena Republika srpskog naroda u BiH održana je 9.januara u „plavoj sali“ zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu. Tamo se i danas održavaju sjednice Paralmenta, ali BiH. Svi koji su bili dio sjednice slobodno i nakon tri decenije od održavanja iste mogu da kažu da su bili svjedoci rađanja nove srpske države, kaže za Novosti Milovan Cicko Bjelica načelnik opštine Sokolac, a u ratnim i poslijeratnim vremenima član Glavnog odbora SDS i jedan od najodanijih saradnika dr Radovana Karadžića.

Povodom 30 rođendana Republike Srpske, Bjelica se prisjeća tog dana kada je rođena Republika srpskog naroda u BiH.

– Sjećam se kao danas. Cijelo rukovodstvo SDS je bilo prisutno na sjednici Parlamenta. Pratili smo svaki detalj i čekali nestrpljivo glasanje. Svi srpski poslanici su tada podržali ideju osnivanja Republike srpskog naroda u BiH, iako nisu svi srpski poslanici bili članovi SDS – prisjeća se Bjelica. Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

On kaže da su nakon glasanja srpski poslanici otišli na koktel u restoran koji se nalazio u zgradi Parlamenta.

– Kad smo sjeli, Drago Blagojević, tadašnji predsjednik Vlade SAO Romanije povede pjesmu. Romanijsku naravno. “Romanijo goro od junaka“ zaori se restoranom i pjesmu prihvatiše svi prisutni. I Radovan i Momčilo i Biljana. Tako smo oko sat vremena pjevali Romanijske pjesme. Mislim da je to i poslijednji put da se zapijevalo u restoranu Parlamenta – prisjeća se Cicko.

Kaže po povratku na Sokolac nakon sjednice na kojoj je proglašena Srpska Republika BiH, budući da je bio 9. januara Sv. Stefan, u narodu kod nas Stjepanjdan, otišao je kod prijatelja na slavu u Vidriće i Kalimaniće, sela u opštini Sokolac.

– Ljudi su već bili informisani da je nastala Republika Srpska, čestitali su, interesovali su se za pojedinosti. Pa ipak bilo je skepticizma i nevjerice da može da opstane. Neki su se plašili odmazde, drugi toliko vjerovali u Jugoslaviju da im je djelovalo da previše „Srbujemo“ – seća se Bjelica.

Kaže i da je bilo onih koji su se na Romaniji pozdravljali sa „Pomaže Bog i sretna nam Republika!

– Međutim lideri Srpske demokratske stranke su poznavali istoriju, ali i psihologiju našeg naroda. Znali su da je nacionalna samosvijest bila zapuštena, ali i te kako prisutna, pa su je budili kroz ustanove i institucije kao što je „Prosvjeta“ čiji rad je obnovljen. Kada je postalo jasno da Jugoslavija nema šansu, SDS se okrenuo onim idejama koje je baštinila i zastupala Srpska narodna organizacija početkom 20. vijeka. Na tim osnovama je nastala Republika Srpska, na tim temeljima stoji evo već 30 godina – poručio je Bjelica.