Nakon poruke iz Srpske

Razilaze li se partneri na nivou BiH?

  • Izvor: ATV
  • 27.02.2023. 19:10

Instrukcija Elmedina Konakovića Svenu Alkalaju već je pokrenula pitanje razilaženja partnera na nivou BiH.

Nakon poruke iz Srpske da će doći do redefinisanja pozicija ukoliko se tako nešto nastavi Konaković kaže, da problema nema i da može otići već sutra.

Jedini pravi put je da se partneri koji čine vlast na nivou BiH što prije vrate na pregovarački sto kažu u SNSD-u. Ukoliko do dogovora ne dođe kaže Sanja Vulić sigurno je samo jedno-bićemo prinuđeni da promijenimo partnere iz bošnjačkog korpusa. 

"Napomeću da je lider SNSD-a Milorad Dodik odbio molbe i zahtjeve velikih moćnika da SDA ostane s nama u vlasti odnosno da bude jedan od naših ključnih partnera. Predsjednik Dodik i mi smo to odbili baš zbog nedosljednosti i nekorektnosti SDA u godinama prethodnim kada su nam bili nazovi partneri a radili su sve što je protiv interesa Srpskog naroda i u interesu svega onoga što se zove islamska BiH. Ukoliko gospodin Konaković misli tako nastaviti sigurno ne postoji nikakav kompromis niti način da krenemo dalje kao partneri", rekla je Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PDPS.

Nikome ko čini partnerstvo na nivou BiH nećemo dozvoliti da uzurpira određeni mandat koji trenutno ima. Sa takvom praksom, kaže Staša Košarac treba prestatiti.  

"Ja vjerujem da ćemo mi na adekvatan način postupiti ako neko nastavi da na takav način da se ponaša nismo zarobljeni participacijom u vlasti na zajedničkom nivou", rekao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

O razilaženju je ipak još uvijek rano govoriti, kažu analitičari. Sve će zavistiti od toga koliko će  ovakve situacije, kao što je Konakovićeva biti učestale. 

"Mislim da je još uvijek rano govoriti o nekom razilaženju sadašnjih partnera ali ako ove situacije budu učestalije ne vidim zašto onda ne bi ponovo došlo do neke rekonsturkcije unutar tog bošnjačkog korupusa u vlasti BiH", rekao je Vojislav Savić, politikolog.

SDA se petlja gdje god stigne. Očigledno je kaže Savić da svim silama pokušava da se vrati i oteža posao novim partnerima. Primjer je upravo Konaković, koji je Svenu Alkalaju bez stava predsjjedništva BiH dao instrukcije Svenu Alkalaju da glasa za UN-ovu rezoluciju kojom se od Rusije traži da povuče snage iz Ukrajine, što je samo dokaz da je njihova politika urodila plodom.