Borenović i Miličević udarili na Šmita

Pukla tikva: Šmit za opoziciju postao lažni i nelegitimni, a bio im je "realnost" i "faktor"

  • Izvor: ATV
  • 15.09.2023. 11:23

Kristijan Šmit odjednom je za opoziciju postao lažni i nelegitimni visoki predstavnih, nakon što ih je on razotkrio da su od njega tražili da smijeni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Naime, predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da "lažni visoki predstavnik laže".

"Koliko je to podmuklo, dovoljno je vidjeti da se režimski mediji uzimaju te izjave kao bitne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna nevjerovatna i bezobrazna neistina", rekao je Borenović za banjalučki portal "nezavisne.com".

Prije samo nešto više od mjesec dana Borenovićeva priča je bila potpuno drugačija. Tada je bio otvoren za razgovore sa Šmitom.

Još jasniju poruku imao je u ranijim periodima kada je poručivao da je "Šmit realnost". Tada, za Borenovića Šmit nije bio lažni.


Šmit priznao: Opozicija tražila da uklonim Dodika

Šmit priznao: Opozicija tražila da uklonim Dodika

"Visoki predstavnik Šmit je realnost. On je tu, čovjek koji može biti faktor, koji može razriješiti postojeće stanje", govorio je Borenović u septembru prije dvije godine.

Šmit je bio "realnost" za Borenovića i kasnije kada je branio sastanak njegove tada stranačke koleginice i saborkinje Jelene Trivić sa njemačkim državljaninom.

"Gospodin Šmit je ralnost. On je tu. On je čovjek koji može da razriješi mnoge stvari u ovoj zemlji", gotovo identična izjava Borenovića kao i 2021. godine, samo što je izrečena godinu dana kasnije.

Ni Borenovićev kolega iz opozicije lider SDS-a Milan Miličević, nema sada, poslije Šmitove izjave, lijepo mišljenje o Nijemcu.

I on za Šmita kaže da laže, i poručuje mu da je nelegitiman.

"Ono što znam jeste da nikada nisam imao priliku razgovarati sa njim ni direktno ni indirektno ni telefonom, ali da sam imao priliku rekao bih mu ono što sam javno govorio, a to je da je nelegitiman kao visoki predstavnik, a i sve ostalo vezano za zakone i nametanja", rekao je Miličević za pomenuti portal.

Zanimljivo je da je i Miličiević prije nego ih je Šmit raskrinkao imao iste stavove kao i Borenović i mnoge druge njihove kolege iz opozicije.


"Opozicija samo jednom nije poslušala Šmita, pa ih je odmah razobličio kao kolaboratore"

"Mi o visokom predstavniku možemo imati mišljenje koje može biti pozitivno ili negativno, ali ne možemo ignorisati da je on već tu. Možemo da govorimo i da li je izabran u skladu sa procedurama ili ne, ali ne možemo ignorisati činjenicu da visoki predstavnik nastavlja svoje djelovanje u BiH", govorio je Miličević u ranijem periodu.

On je takođe nazivao "ludošću" ignorisanje Kristijana Šmita.

Stavovi lidera opozicije su se promijenili u samo nekoliko sati. Kristijan Šmit je za njih, od realnosti i visokog predstavnika, postao "lažni i nelegitimni".

Pratite nas i putem Vibera