Gdje su odgovori?

Postoji li samo američka sloboda govora?

  • Izvor: ATV
  • 27.07.2024. 19:05

Kako tačno objašnjavate tvrdnju da sankcije nisu usmjerene protiv radnika, ukoliko upravo radnici imaju probleme sa ostvarivanjem osnovnih ljudskih prava u vlastitoj državi? Ko je od radnika ATV-a lično sankcionisan? Gdje su imena radnika na listi OFAK-a? Zbog čega novinari ATV-a ne mogu dobiti kredite u bankama? Da li je osoblje Ambasade SAD-a u Sarajevu ili Konzulata u Banjaluci dolazilo ili zvalo banke govoreći im da će snositi posljedice ukoliko budu dali kredit radnicima ATV-a? Da li je prema pravnim normama dozvoljeno kršenje medijskih prava i sloboda u Еvropskoj Uniji i zemljama koje su u pretpristupnim pregovorima?

Ovo su jasna i konkretna pitanja na koja već mjesecima tražimo isto tako jasne i konkretne odgovore, kojih još uvijek nema. Nema ih od onih koji se navodno zaklinju u slobodu govora, zaštitu ljudskih prava i demokratiju. Ambasada SAD u BiH, Delegacija Еvropske Unije u BiH, Međunarodna federacija za ljudska prava, Еvropska komisija, Еvropski sud za ljudska prava u Strazburu, OFAK, Organizacije za zaštitu ljudskih prava, samo su neke od adresa na koje smo pisali.

Stizali su u najmanju ruku sumanuti odgovori, poput onog iz američke ambasade "Već smo vam odgovorili" ili onog u kojem lopticu prebacuju na banke, praveći se da oni nisu kreirali krizu i narušili osnovna ljudska prava. Dakle konkretnih odgovora na konkretna pitanja nije bilo, kako vrijeme odmiče, neće ih očigledno ni biti. Npr. iz Helsinškog komiteta u Sjevernoj Makedoniji preusmjerili su nas na Helsinški komitet u BiH. Mejl smo poslali i njima ali odgovor nikada dobili. Čak ni da je greška.

Pojedini su na ovo američko iživljavanje i do danas ostali nijemi. Radnici se zbog samoživosti američke administracije bore za egzistenciju, život im se promijenio iz korijena, kredite ne mogu podići, a kao posljedica američkih sankcija 80 radnika UNA televizije ostalo je bez posla. Toliko o njihovim uvjeravanjima da sankcije nisu usmjerene protiv radnika. 

A toliko i o njihovoj demokratiji i propagiranju slobode govora. Država koja se kune u istu tu demokratiju u drugoj bi da je kroji po svojoj mjeri i da kažnjava po njima nepodobne i neposlušne. Licemjernije ne može. Vršljala bi američka Ambasada  i određivala pravila kako se njima može. I dok zagovaraju prava i slobodu govora, kakva je to sloboda  najbolje govori što su prvi udarili na medije. Na našu su medijsku kuću udarili među prvima, to im nije bilo dovoljno pa su udarili još jednom i tako već dvije i po godine.  Za svoje udarce za shodno nisu našli ni jedan validan argument niti dokaz, a bar bi oni trebali da znaju da tako ne može.

Cilj im je  očigledno da slobodno izražavanje i mišljenje postane nemoguće, jer to nije po njihovim principima a čim se neko usudi da to uradi biće sankcionisan, što nikako nije normalno. I opet ponavljamo, na sve ove naše brojne upite, ostali smo uskraćeni na konkretne odgovore. Ali šta drugo očekivati od takvih, koje nije briga za ljude koje su ostavili bez posla.  Demokratska Amerika odlučila je u BiH uvesti demokratski mrak. Pa pitamo da li to samo postoji američka sloboda govora? 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:45 Film

    ''''Film

  • 00:55 Noćni program

    Noćni program