Protesti

Poruka sa skupa - građani će se ponašati u skladu sa Šmitovim ponašanjem

  • Izvor: SRNA
  • 26.07.2022. 13:15

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu razišla se grupa građana koja je protestovala povodom najava da bi Kristijan Šmit mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH /FBiH/, a poručeno je da će se građani ponašati u skladu sa Šmitovim ponašanjem.

Ukoliko Šmit odustane od onoga što je najavljeno kroz medije, a na štetu BiH, mi ćemo pozdraviti takvu odluku, i priznati da je razum nadvladao. Ukoliko bude obratno, u tom slučaju građani BiH neće mirno posmatrati i na svoj način će odgovoriti na takvu odluku. Ići ćemo u pravcu da tražimo zasjedanje Savjeta bezbjednosti, kaže predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade OHR-a i pravili buku.

Na samom početku skupa došlo je i do sukoba između organizatora i policije, jer su pokušali blokirati ulicu, što im policija nije dozvolila.

Okupljeni na protestu protiv najavljenih odluka Šmita o izmjeni Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, zatražili su da se o mogućnosti nametanja izmjena ovog zakona zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije i poručili Šmitu da to sprovodi u NJemačkoj, te zatražili njegovu ostavku.

Nakon jučerašnjih protesta ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, dio građana je i jutros bio ispred zgrade. Protesti su završeni, a novi su najavljeni za sutra u 13.00 časova.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.