Sarajevo

Poglavar Islamske zajednice se i na Bajram bavi politikom

  • Izvor: ATV
  • 16.06.2024. 19:34

Poglavar islamske zajednice u BiH Husein Kavazović ne miruje ni na najveći muslimanski praznik, puna mu usta Republike Srpske i Srba.

Na odgovor nije dugo čekao, predsjednik Republike Srpske poručio mu je da se ne brine o Srbima, jer veoma dobro znamo kako su se muslimani brinuli kada su formirali Handžar diviziju i Zelene beretke.

"Mi nismo bosanski Srbi, već Srbi. A ljutite se kad vas nazivamo bosanski muslimani, a ne Bošnjaci. I nemojte da brinete o nama Srbima, jer veoma dobro znamo kako ste brinuli o nama kad ste formirali Handžar diviziju i Zelene beretke. Ne možete nama Srbima držati nikakve lekcije. Republika Srpska je u BiH unijela svoju teritoriju i suverenitet, a to može i da iznese", odgovara Milorad Dodik.

Praznik koji bi trebao da bude praznik mira, tolerancije i međusobnog razumijevanja žalosno je da bilo ko šalje drugačije poruke. Mi smo Srbi, jedan narod i želimo da nas se tako oslovljava, ističe ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Danijel Еgić.

"Ja bih postavio pitanje da li je iko ikada, srpski Bošnjaci u Sandžaku, kako mi možemo biti bosanski Srbi? Ili srpski Hrvati gore po Vojvodini, Subotici  i tako dalje?", pita Еgić.

Dok SPC poziva na mir i nediskriminaciju, Islamska vjerska zajednica baštini politiku '90ih. Nije ovo prvi put da poglavar islamske zajednice u BiH potpiruje nacionalnu netrpeljivost, poznata je i Kavazovićeva izjava da se, kako kaže, Bošnjaci moraju boriti za svaki pedalj ove zemlje.

Pratite nas i putem Vibera