Advokat

Petronijević: Zašto se Kristijan Šmit plaši suda?

  • Izvor: ATV
  • 29.04.2024. 16:25

Advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Petronijević, rekao je da je odbrana na današnjem ročištu osporila većinu dokaza Tužilaštva.

On je rekao da su dokazi uloženi u formi koja nije odgovarajuća i da su osporeni zbog autentičnosti.

"Tužilaštvo i odbrana bi trebalo da budu potpuno dvije različite strane i ravnopravne strane pred Sudom. Nažalost, ravnopravnosti tu nema, a Sud će me demantovati ukoliko bude usvojila prijedloge koje je odbrana dala, jer odbrana nije dala prijedloge da bi odugovlačila postupak, odbrana nije stavila prijedloge, za razliku od tužilaštva, da bi punila sudske spise... Već isključivo svrsishodne i ključne prijedloge koji mogu da dokažu činjenice koje mogu da riješe ovaj slučaj", rekao je Petronijević.


Nobilo nakon ročišta Dodiku: Volio bih vidjeti Šmita u sudnici

Nobilo nakon ročišta Dodiku: Volio bih vidjeti Šmita u sudnici

Upitao je što bi bio problem da Kristijan Šmit dođe u sudnicu.

"Zašto se Kristijan Šmit plaši suda? U čemu je tu problem? On je, kako sam čuo skoro, advokat, to me iznenadilo, imajući u vidu njegov način tumačenja mnogih međunarodnopravnih normi", rekao je Petronijević i dodao:

"Mislimo da bi njegov dolazak, ako već smatra da je visoki predstavnik i ako smatra da mu pripadaju ona ovlašćenja koja je inplemenirao, da objasni ovdje zbog čega je, kako je i pod kojim uslovima i iz kojih razloga pristupio tako hitnoj, hitroj, na vrat na nos, odluci da donese ili da mijenja Krivični zakon".

Pozvao je Šmita da izađe i kaže da se plaši ako je to slučaj, a ne da se krije iza Tužilaštva. Takođe, pozvao ga je da, ukoliko se ne plaši, dođe na sud i dokaže da je upravu.

"On je inicirao taj postupak, on je mijenjao Krivični zakon. Od Hamurabija do danas nije postojao primjer da ličnost koja uzima ulogu zakonodavca donosi zakon o sebi, zakon koji se odnosi na njega. Ko ne sluša mene, ide u zatvor. Pa neka dođe da objasni to", poručio je Petronijević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?