Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara

"Opskurne reakcije političkog Sarajeva pisane po instrukciji zapadnih ambasada"

  • Izvor: SRNA
  • 08.07.2023. 12:29

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da gnusna podrška političkog Sarajeva međunarodnom intervencionizmu u BiH nikome u ovoj zemlji neće donijeti ništa dobro.

"Sasvim suprotno, miješanje stranaca u unutrašnja pitanja vodi nas dodatnoj destabilizaciji i udaljava od mogućnosti dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da sarajevska čaršija u proteklom periodu po istoj matrici lažno optužuje predsjednika Milorada Dodika i rukovodstvo Republike Srpske za navodno antiustavno djelovanje, otvoreno prizivajući sankcije i reakcije zapadnih centara moći.

"Pri tome, ne postoji razlika između predstavnka tzv. Trojke i SDA. Čitava plejada njihovih opskurnih reakcija pisana je jednim perom po instrukciji zapadnih ambasada", rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, dodatno paradoksalno je što bošnjačka strana konstantno priča o suverenitetu BiH, istovremeno svesrdno podržavajući i prizivajuću međunarodnu intervenciju.

Šekara: Bećirovićeva sprdnja sa BiH u koju se zaklinje

Šekara: Bećirovićeva sprdnja sa BiH u koju se zaklinje

"To je školski primjer licemjerja i podaništva. No, težnja bošnjačkih političkih struktura da umanje poziciju Republike Srpske ostaće samo na nivou puste želje. Ako nastave sa takvom praksom, jedini rezultat će biti manje BiH. U tome im nećemo smetati", poručio je Košarac.

On je upozorio da političko Sarajevo zajedno sa zapadnjacima na najbrutalniji način urušava Dejtonski sporazum i Ustav BiH, nastojeći da pogazi izbornu volju srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Košarac je naglasio da je Milorad Dodik izborna volja Srba i Republike Srpske, što se potvrđuje u svakom izbornom ciklusu rekordnim i istorijskim brojem glasova.

"I onda se Bakir Izetbegović drzne da moljaka za intervenciju međunarodne zajednice i traži smjenu predsjednika Dodika. Kojom logikom Izetbegović, kojeg je bošnjački narod otjerao sa vlasti, traži smjenu legalno i legitimno izabranog predsjednika Dodika?!", upitao je Košarac.

Dodik: Nevesinjska puška - dokaz da su Srbi uvijek bili na strani oslobodilaca i antifašista

Dodik: Nevesinjska puška - dokaz da su Srbi uvijek bili na strani oslobodilaca i antifašista

On se osvrnuo i na posljednje istupe predstavnika takozvane Trojke koji pozivaju na zabranu političkog djelovanja predsjednika Dodika, poručivši da je zabrinjavajuće što nikako ne mogu da izađu iz matrice radikalne politike SDA.

"Sa kojim pravom oni pričaju o nekakvm crvenim linijama i ugrožavanju mira? Neka neko pokaže koji tačno član Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma su prekršile institucije Republike Srpske. Ko u Republici Srpskoj pominje rat i ugrožava mir? Da li su predstavnici Republike Srpske pominjali planove 'A' i 'B'?", upitao je Košarac.

On je poručio da je krajnje vrijeme da se prestane sa obmanjivanjem i zavaravanjem javnosti.

Dodik podnio krivične prijave protiv Šmita i Prusine

Dodik podnio krivične prijave protiv Šmita i Prusine

"Prepoznajemo namjere lažnih tumačenja i neosnovanih optužbi, ali nas one neće zastrašiti. Republika Srpska ostaje na politici očuvanja mira, dosljedne primjene izbornog Dejtona i poštovanja Ustava BiH i Ustava Republike Srpske", zaključio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: