I Haškog tribunala

Nuždić: Sramna serija o Oriću posljedica nerada pravosuđa u BiH

  • 27.08.2024. 15:30

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić ocijenio je za da je turska serija o ozloglašenom ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću posljedica nerada pravosuđa na nivou BiH i Haškog tribunala.

- Upravo su ove sudske instance donijele sramne oslobađajuće presude za Orića, pa tako sada imamo i alibi da se mogu snimati serije o ovome zločincu - izjavio je Nuždić za Srnu.

Turci snimili seriju o Naseru Oriću, predstavljen kao heroj

Turci snimili seriju o Naseru Oriću, predstavljen kao heroj

On je istakao da su evidentirana srpska stratišta u Podrinju, te da je na desetine srpskih sela u potpunosti uništeno.

- Ubijani su civili, žene, djeca, starci, sve što se našlo pred hordama Nasera Orića - podsjetio je Nuždić.

On je naveo da je svjetska javnost, nažalost, ostala nijema na te zločine, te ukazao da je sve to uzročno-posljedično vezano sa snimanjem sramne serije o Oriću.

Prema njegovim riječima, srpski narod ima obavezu da se još više i jače bori kako bi se njegov glas o patnji čuo.

- Da se glas o patnji srpskog naroda u Podrinju, ali i cijelom ratu čuje i u svjetskoj jacvnosti i daje nam obavezu da moramo da usmjerimo sve svoje kapacitete kako bi pokazali i dokazali svijetu šta se stvarno dešavalo u Podrinju u ratu od 1992. do 1995. godine, a ne, kako to neki žele da prikažu, samo u izolovanim slučajevima u toku jednog mjeseca, jer moramo svi biti svjesni da je rat počeo puno ranije, 1992. godine i da su prve žrtve rata uopšte bili Srbi - naglasio je Nuždić.

Turska onlajn platforma Tabii u produkciji turske nacionalne kuće TRT završila je snimanje serije o Oriću koja će uskoro biti emitovana, a u čijem trejleru se navodi da prati priču o "heroju koji je promijenio tok rata u BiH između 1992. i 1995. godine".

Pratite nas i putem Vibera