Delegat u Domu naroda BiH

Novaković-Bursać: Šmitove "tehničke izmjene" svode se na vladavinu sile i velike pare

  • Izvor: SRNA
  • 03.05.2024. 13:49

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać istakla je da se sva priča o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona BiH koje je, kao, nametnuo Kristijan Šmit, a za koje neki smatraju da su danas stupile na snagu, svodi na dvije stvari koje nemaju nikakve veze sa vladavinom prava, demokratijom i izborima, već isključivo sa vladavinom sile i velikim parama.

"Dakle, radi se o stvaranju `zakonskih` pretpostavki` da se uklone izabrana i imenovana lica koji ne poštuju odluke visokog predstavnika, kupi već dogovorena oprema, po znanoj cijeni, kroz omogućavanje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da dobije onoliko para iz budžeta koliko zatraži", navela je Bursaćeva na svom profilu na društvenoj mreži "Iks".

Ona je pojasnila da su nametnutim članom 203a Krivičnog zakona predviđene mjere prestanka, zabrane, te zabrane sticanja neke dužnosti, što se "pegla" izmjenama člana 1.10 Izbornog zakona.

Vulić: Dodik i Vučić žive za svoj narod, Magazinović to ne može shvatiti

Vulić: Dodik i Vučić žive za svoj narod, Magazinović to ne može shvatiti

"Dodajući član 1.2b, od CIK-a se pravi `natprirodna sila` koja može da podnese budžetski zahtjev na iznos koliki im god padne na pamet, bez mogućnosti izmjene. Kako je takav zahtjev već stigao na iznos od oko 55 miliona za opremu i oko 45 miliona za softver, sličica `demokratije i vladavine prava` u BiH je potpuna", istakla je ona.

Prema njenim riječima, moguće je da neko u ovome vidi ljepotu demokratije i "integriteta izbornog procesa".

"Ja na primjer vidim posla za tužioce i istražioce, ali ne ove `naše` kalibra Deb/Osm, već za neke prave....evropske!", naglasila je Bursaćeva.

Pratite nas i putem Vibera