Izabrala je Narodna skupština Srpske

Nenad Vuković nije došao na sjednicu jer nije dobio poziv: Poziv dobila Snježana Novaković Bursać!

  • Izvor: ATV
  • 20.07.2024. 19:07

Nisam došao zato što nisam dobio poziv. Tako je PDP-ov Nenad Vuković odgovorio na pitanje zašto se nije pojavio na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

A poziv nije dobio zato što je tamo SNSD-ova Snježana Novaković Bursać. Nju je kako to nalaže Ustav BiH, a i poslovnik Doma naroda, izabrala Narodna skupština Republike Srpske. Nenada Vukovića izabrao je CIK. 

"Nisam siguran da svi poznaju dobro propise kada pričaju o hitnim, redovnim sjednicama, tako da sve je to zajedno možda previše preopterećeno takvim stvarima. Rekao bih da stvari idu po procedurama i rekao bih da će to biti prije ili kasnije završeno onako kako treba", kaže Vuković.

A kako treba, za one koji možda nisu pročitali- delegate bira Narodna skupština. Novaković Bursać u telefonskom razgovoru kaže da je na jučerašnjoj sjednici prisustvovala, baš u skladu sa odlukom Narodne skupštine. Uz to, ona je za razliku od Vukovića, dobila i poziv. Neki su juče pokušali da poguraju Vukovićevo mjesto. 

"Koliko sam iz medija čuo, da li se radi o prestanku mandata uvaženoj gospođi Bursać i eventualnom početku mandata, odnosno odlukama CIK-a koje se odnose na prestanak mandata gospođi Bursać i odluku CIK-a kada je u pitanju izbor gospodina Vukovića za delegata u Domu naroda iz reda srpskog naroda u BiH", kaže Želimir Nešković, delegat u Klubu Srba i Domu naroda.

"Еvidentno to nismo mogli uz svo stvaranje jednog ambijenta koji je evidentno stvaran da se nešto uradili ili ne uradi. Tako da predlažem da to ostavimo za narednu sjednicu za raspravu", rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Vukovića je žrijebanjem, pogurala i Centralna izborna komisija BiH. Tamo sjede ljudi bliski PDP-u. 

"Mi poštujemo Ustav BiH. Ustav BiH jasno je odredio ko bira delegate u Dom naroda, kada su u pitanju delegati srpskog naroda, to je Narodna skupština Republike Srpske. Skupština je taj posao završila. I mi, kao što vam je poznato ovdje već skoro dvije godine radimo neki posao, usvajamo neke zakone", kaže Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

Sve dalje što se bude dešavalo je stvar primjene zakona i drugih akata, poruka je Novaković Bursać. Uostalom, dešavanjima u Domu naroda pozabaviće se i pravne instance u BiH. A možda i one u Strazburu. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

    Serija: Ko te šiša (12+)

  • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:45 Film

    ''''Film

  • 00:55 Noćni program

    Noćni program