Božica Živković Rajilić

"Nema dokaza da se Uzunovićeva bavila zločinima nad Srbima u Konjicu“

  • Izvor: SRNA
  • 05.02.2024. 18:13

Ne postoji nijedan dokaz da se sudija Sena Uzunović bavila zločinima nad Srbima i da je procesuirala bilo kog Bošnjaka ili Hrvata u Konjicu gdje je tokom proteklog rata bila sudija, rekla je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

"Znamo koji su logori za Srbe bili u tom kraju, koliko je bilo žrtava, a većina tih zločina nije procesuirana i sada ona treba da sudi u Sudu BiH", istakla je Rajilićeva.

Rajilić je istakla da je Uzunović postavljena na mjesto sudije u procesu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika po naređenju američkog ambasadora u BiH s ciljem da se ukloni republičko rukovodstvo.

"Ovo je dokaz da je riječ o političkom procesu i najveći laik zna da se tu ne radi ni o kakvom pravu. Tu nema ni pravde, ni pravosuđa, ni pravnih normi, ničega što se u pravu treba poštovati", istakla je Rajilićeva.

Sena Uzunović bila zamjenik federalnog ministra (SDA), danas sudi predsjedniku Srpske!

Sena Uzunović bila zamjenik federalnog ministra (SDA), danas sudi predsjedniku Srpske!

Ona je podsjetila da u ovom slučaju tužena strana nije obaviještena da će doći do zamjene sudije, odnosno da će Uzunovićeva doći na mjesto Mirsada Strike.

"Njena prošlost ne govori o tome da se bavila zločinima nad Srbima, već da je procesuirala samo zločine nad Bošnjacima ili radila po nalogu SDA", dodala je Rajičićeva.

Rajilićeva smatra da je prethodnik Uzunovićeve bio pod velikim pritiskom. 

Vulić: Uzunovićeva zaslužni kadar SDA zato je i određena da sudi predsjedniku Dodiku

Vulić: Uzunovićeva zaslužni kadar SDA zato je i određena da sudi predsjedniku Dodiku

"Ona je taj pritisak preuzela i pitanje je koliko će sve to izdržati", dodala je Rajilićeva.

U Sudu BiH danas je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: