Banjaluka

NATO demonstrira silu u regionu: 'U BiH nisu potrebni'

  • Izvor: ATV
  • 06.07.2024. 19:23

NATO snage okupljaju se u regiji.  Izuzetak nije ni BiH. Upozorio je na to nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Niko  u BiH nikada nije donio nikakvu odluku da  mogu da dođu, a nadležno je isključivo Predsjedništvo, kaže predsjednik Srpske. U svemu vidi  čistu demonstraciju sile.

"Ako bi bilo šta uradili u BiH na tu temu oni ruše ustavni poredak BiH upravo oni bez obzira što je njihova sila velika i ako dođe do tako nečega ja pozivam narod da ostanemo mirni", poručuje Milorad Dodik.

I dok iz Srpske pozivaju na mir u drugom entitetu ta riječ je nepoznanica. Ne treba zaboraviti da su prije nekoliko mjeseci stanovnike Sokoca i Han Pijeska optužili da se naoružavaju, iako to veze sa istinom nema.

BiH je podijeljeno društvo sa političkim tenzijama koje ne jenjavaju, upozoravaju bezbjednjaci. Smirivanju tih tenzija trebala bi da doprinese međunarodna zajednica, međutim ona po svemu sudeći radi suprotno.

Dodik: Kozara je naš usud, svaka generacija srpskog naroda ima 'svoju' Kozaru

Dodik: Kozara je naš usud, svaka generacija srpskog naroda ima 'svoju' Kozaru

"Pritisci ne jenjavaju ni na Srbiju ni na Republiku Srpsku već u jednom dužem periodu. Međutim ukoliko postoji politička odlučnost a mi smo to vidjeli na nedavno održanom Svesrpskom saboru koji je iznjedrio Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti, onda razloga za neku zabrinutost nema", kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Poznato je i to da Srpska sa NATO-om ne želi ništa. Ovdje nemaju šta da traže, jasni su i građani Srpske. Taj isti NATO bombardovao je ovaj prostor pa zar je moguće, kažu, vjerovati nekome ko nas je jednom pokušao uništiti.

"To ne bi trebalo da dolaze, za moj pojam. I sama vidiš šta se radi, vidimo to sami , nismo sigurni u to", "Mi imamo loše iskustvo sa NATO-om, nas je bombardovao dakle u našem narodu je apsolutno nepovjerenje i ja njima ne vjerujem ništa i zašto bih vjerovao nekome ko me gađao bombama. Prema tome treba da se smanji i najbolje da ih nema", "Mislim da nema potrebe, nema potrebe ni za ovo naših snaga oružanih. Nijedna država nije dobra ako je previše militarizovana i tako", jasni su građani.

Orban: Biće još sastanaka koji će predstavljati iznenađenje

Orban: Biće još sastanaka koji će predstavljati iznenađenje

Vježbama koje organizuju, prisustvom oko Srbije želi se na neki način, kažu analitičari, poslati prijetnja ali i izvršiti pritisak kako na Srbiju tako i Republiku Srpsku da su sljedeći koji treba da uđu u NATO. Ipak, ono što svima treba da bude jasno, poručuju iz Srpske, jeste da BiH nije kandidat za NATO, kako to neki priželjkuju u drugom entitetu, niti će biti član te Alijanse jer Srpska to neće dozvoliti. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: