Tužilaštvo BiH

Nakon poslaničkog pitanja Vulićeve, formiran predmet u vezi sa zločinima nad Srbima u Planinici kod Vareša

  • Izvor: SRNA
  • 26.07.2024. 09:08

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa zločinom nad srpskim stanovništvom u mjestu Planinica kod Vareša od 30. maja 1992. godine, nakon poslaničkog pitanja koje je glavnom tužiocu Milanku Kajganiću uputila šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

U odgovoru na poslaničko pitanje, Kajganić je naveo da je na osnovu izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, formiran predmet broj: T20 0 KTR3 0012818 16 u kojem postupa tužilac Mladen Vukojičić, te da se tužilačka odluka očekuje do kraja godine, ukoliko prikupljanje dokaza bude realizovano planiranom dinamikom.

Vulićeva je 15. februara ove godine pitala Kajganića "zašto ne procesuiraju počinioce zločina nad srpskim stanovništvom i to progon civila, žena i djece u mjestu Planinica kod Vareša od 30. maja 1992. godine".

Vulićeva poručila Helezu: Srbofobiju i frustracije ostavi po strani, unitarna BiH nije moguća

Vulićeva poručila Helezu: Srbofobiju i frustracije ostavi po strani, unitarna BiH nije moguća

U obrazloženju poslaničkog pitanja upućenog Kajganiću, Vulićeva je navela da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tužilaštvo BiH sproveli istragu o ovom zločinu i sve dokumentovali 2017. godine.

"Predmet je zaustavljen, da ne kažem zataškan, iz razloga poznatih samo Goranu Salihoviću. Vama, gospodine Kajganiću, po svemu sudeći nisu bili dovoljni dokazi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ili sumnjate u dokaze Vaše institucije, pa ste naredili novu istragu tužiocu Badnjaru (broj T20 0 KTARZ 0011516 15)", istakla je Vulićeva.

U poslaničkom pitanju, Vulićeva je pitala Kajganića šta se može novo dokazati i istražiti 32 godine poslije počinjenog zločina i koga uopšte štite ili u čiju vjerodostojnost dokaza sumnja?

Pratite nas i putem Vibera