Sporazum stupa na snagu nakon 60 dana

Nakon 16 godina usaglašavanja - potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola između Italije i BiH

  • Izvor: SRNA
  • 07.05.2024. 13:44

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Еdin Forto i ambasador Italije u BiH Marko di Ruca danas su, nakon 16 godina usaglašavanja, potpisali sporazum o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Italije.

Forto je zahvalio ambasadoru i Vladi Italije koja je uradila nešto što druge zemlje ne smatraju prioritetnim, a što je od velikog značaja za BiH i njene građane.

- Ovo treba biti primjer saradnje, ali i motiv drugim evropskim zemljama koje još nisu pozitivno odgovorile na našu inicijativu za priznavanje vozačkih dozvola - istakao je Forto.

Potpisivanje sporazuma olakšaće život građana BiH koji žive i rade u Italiji, posebno ako je njihovo posao vezan za upravljanje motornim vozilom.

- Sektor mobilnosti je od fundamentalnog značaja za državljane dvije zemlje, koji su zahvaljujući ovom sporazumu još bliži. Njegovo potpisivanje nije samo instrument tehničke prirode, već i most koji će ojačati veze BiH i Italije i dati dodatni zamah našim bilateralnim odnosima - rekao je ambasador Di Ruca.

Prema sporazumu, ugovorne strane uzajamno priznaju važeće vozačke dozvole u korist njihovih vlasnika koji stiču stalni boravak na teritoriji druge zemlje.

Vozačka dozvola koju su izdala nadležna tijela jedne od ugovornih strana prestaje da važi na teritoriji druge strane godinu dana nakon što njen vlasnik stekne pravo stalnog boravka na teritoriji druge ugovorne strane.

Sporazum stupa na snagu 60 dana nakon ratifikacije u obje zemlje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.