Protesti zbog migrantske krize

Načelnici i odbornici iz Krajine kategorični - ovako više ne može!

  • 26.07.2018. 19:08

Dosta više, rješavajte problem migranata u Unsko-sanskom kantonu, poručlili su na Marin Dvoru načelnici i odbornici iz Krajine.

Šalju jasnu poruku nadležnim institucijama BiH da počnu da rade svoj posao i urade nešto konkretno kako bi se izborili sa migrantskom krizom u Bihaću i Velikoj Kladuši. Raširili su transparente i zavapili - ovako više ne može!

"Nama dnevno dolezi 30-50 migranata, u Bihać i dole je već teško živjeti i tražimo da Ministrastvo sigurnosti uradi ono što mora po zakonu o azilu, da evidentira te ljude, da upravlja sa tim cetrom", istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. 

"Mi kada imamo veliki broj građana svojih, uvijek imamo određene probleme, pa zašto onda da se čudimo kada imamo nekoliko hiljada građana, nije za očekivati da nemamo problema, ali problemi se mogu proširiti ukoliko ne bude zaustavljen dolazak migranata", istakao je Nedžad Zukanović, načelnik opštine Ključ.

Unsko-sanski kanton je u kolapsu zbog migranata, zavapili su okupljeni što je, izgleda, bilo dovoljno da ih pozovu u Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Ministarka Semiha Borovac rekla je Krajišnicima da je dogovorena lokacija za smještaj u selu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Na Bišćane nije baš ostavila pozitivan utisak. 

"Počelo je opremanje centra u Velikoj Kladuši, određena je kao prihvaljiva lokacija u Lipe kod Petrovca i sve snage koje će biti uprte ubuduće u Unsko- sanskom kantonu, radiće se u koordiniranoj aktivnosti, ako što je to bilo i do sada", naglasila je Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

"Kada su u pitanju konkretne stvari, mislim da nismo baš puno dogovorili. Određene aktivnosti traju dole na terenu, pa vidjećemo", istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Oglasio se i načelnik Bosanskog Petrovca. U selo Lipa tek treba dovesti infrastrukturu, to je gola zemlja i put, kaže Zlatko Hujić u telefonskom razgovoru. Zvaničnu odluku nije dobio. Iz Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji poručuju da je i Lipa, kao i Medeno polje, po njima, upitno za smještaj migranata. To je srpsko selo, okolo su srpska sela pa smatraju da mještanima povratnicima, ali i izbjeglicama ako dođu, neće biti ugodno. 

"Pored toga što bi se prestrašilo domicilno srpsko stanovništvo ja lično mislim da su time povrijeđena i prava migranata jer je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na iskazivanje vjeroispovjesti, a tu u selu Lipa ne postoji nijedan drugi vjerski objekat osim sprske pravoslavne crkve u krugu od 20 kilometara", istakao je Đorđe Radanović, Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji.

Na kraju, pitanje je hoće li, ako se sve uzme u obzir, i Lipa, na kraju, postati konačno odredište za brojne migrante s obzirom da su demonstranti, put Krajine, krenuli prilično nezadovoljni. Uvjereni su da su današnjim protrestima nadležćne u Sarajevu makar malo prodrmali. Priznaju, na kraju, da bi više voljeli da su ih, umjesto Semihe Borovac primili Denis Zvizdić ili Dragan Mektić koji, u posljednje vrijeme, nakon sjednica Savjeta ministara o migrantima, izbjegava da odgovara na novinarska pitanja u vezi krize. 

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.