Održan sastanak sa Semihom Borovac

Nakon protesta u Sarajevu postignut dogovor o smještaju migranata! FOTO/VIDEO

  • 26.07.2018. 08:19

Delegacija iz Unsko-sanskog kantona stigla je ispred zajedničkih institucija u Sarajevu.

Semiha Borovac, ministar ljudskih prava i izbjeglica u BiH izjavila je nakon sastanka sa delegacijom USK u Sarajevu da je postignut dogovor i da će u narendih nekolio dana migranti biti smješteni u Centru u Velikoj Kladuši i Lipama u Bosanskom Petrovcu.

 Borovac  je nakon sastanka sa načelnicima iz Unsko -sanskog kantona rekla da stanje na području USK jeste alarmantno.

"Zaključili smo da treba isključiti bilo kakvu politizaciju ove situaciju, a umjesto toga treba da nađemo zajedničko rješenje. Rekla sam im da Savjet ministara predano radi na pronalasku smještaja migranata, počelo je spremanje nekoliko lokacija", rekla je Borovac.

Nakon sastanka i obećanja delegacija UKC je rekla da će se razici sa plazoa ispred zgrade zajedničkih institucija BiH.

Nakon sastanka gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić, rekao je da je velika stvar što je sastanak sa nekim iz Savjeta ministara uopšte održan .

"Žao nam je što nas nije primio ministar bezbjednosti Dragan Mektić i predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić.Dobili smo obrazloženja da je Denis Zvizdić odsutan, dok je ministar Mektić rekao da je nekoliko puta već razgovarao sa nama", rekao je Fazlić. 

Kaže da je na sastanku sa Semihom Boravac dogovoreno nekoliko altivnisti na terenu, a da je delegacija iz Krajine ukazala na tešku situaciju i da je dolazak u Sarajevu bio posljednja opcija kako bi se izvršio pritisak na nadležne.

Protesti pre zgradom zajedničkih institucija u Sarajevu održani su u  vrijeme zasjedanja bh. Parlamenta, pa su bile prisutne i jake mjere obezbjeđenja. 

Ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu okupili su se načelnici opština Bihać, Cazin, Bužim, Ključ i Bosanski Petrovac kako  bi izrazili protest zbog migrantske krize.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća po dolasku u Sarajevo je rekao da već mjesecima traže od Savjeta ministara i ministarstva bezbjednosti da riješe situaciju sa migrantima, ali da niko ne reaguje. 

"Oni uopšte nisu svjesni kakva je situacija",rekao je Fazlić i dodao da samo traže da nadležne institucije rade po zakonu o azilu.

"Svaki dan dolazi od 30 do 50 migranata i neko mora reagovati", rekao je gradonačelnik Bihaća.