Upozorili Vladu

Ljekari u FBiH najavljuju štrajk

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2023. 18:29

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH upozorio je federalnu vladu da će, ukoliko do 17. oktobra ne dobije odgovor na zahtjeve upućene prije više od 40 dana, ljekari širom Federacije donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja.

Iz Sindikata ukazuju da je na Vladi FBiH da napravi korak, da to zaustavi i pokaže da brine jednako i o stanovništvu u malim, kao i u velikim kantonima.

Prije četiri mjeseca Vladi FBiH Sindikat je predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora, prenose federalni mediji.

"Do danas smo sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Nediljkom Rimcem imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali o tome kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i o problemu odlaska doktora iz malih kantona", istakli su iz Saveza i napomenuli da je od tada prošlo 40 dana i da još nema odgovora od federalne Vlade.

Iz Saveza navode da Posavski kanton danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine.

"Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24 časa dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50 odsto veću platu nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo ljekarima da ostanu u malim sredinama?", upitali su iz ovog sindikata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)