Delegat u Klubu Srba

Kovačević za ATV: Pozitivno je kada dolaze da razgovaraju sa nama

  • Izvor: ATV
  • 23.01.2024. 20:09

Delegat u Klubu Srba u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je uvijek pozitivno kada predsjednica Еvropske komisije Ursula fon der Lajen dolazi u BiH.

"Dolaze da sa nama razgovaraju. Mislim da je bolje kada razgovaramo nego kada o nama razgovaraju“, rekao je Kovačević u našoj Temi dana.

Kako je rekao, očekuje se konkretan datum kada će biti otvoreni pregovori sa BiH.

Kovačević je dodao da je još uvijek "gorak ukus“ iz decembra kada su pregovori otvoreni sa Ukrajinom i Moldavijom a nisu sa BiH.

"Dalo bi se zaključiti da što je neuređenije stanje u zemlji, što manje kontrole imate nad zemljom da ste bliže Еvropskoj uniji ili bi možda trebalo da se kaže konkretnije - što ste bliže Rusiji, ili što je Rusija bliže u vašoj zemlji to ste i vi bliže Еvropskoj uniji. U tom kontekstu jako je loša poruka tada došla iz Еvropske komisije da se nisu prepoznale sve one pozitivne stvari koje su urađene u BiH i da se nije prepoznalo to da se izbjegne ta vrsta licemjerja da je BiH miljama bliže Еvropskoj uniji nego što su to Ukrajina i Moldavija koje do prije godinu-dvije nisu ni znali da li žele da idu u Еvropsku uniju i da su to zemlje koje ne kontrolišu svoju teritoriju, nemaju funkcionalnu vlast na svojoj teritoriji“, kaže Kovačević.

Fon der Lajen: Napredak BiH jasno vidljiv, zemlju vidimo u ЕU

Fon der Lajen: Napredak BiH jasno vidljiv, zemlju vidimo u ЕU

Kovačević kaže da se nastavilo raditi zato što se smatra da je za BiH i sve u njoj najbolje rješenje da se ide ka Еvropskoj uniji i da to može najviše da doprinese unutrašnjem razgovoru i kompromisu u BiH.

"To je nešto što ćemo uvijek da podržimo. Ne smije se zaboraviti da smo jasno poručili da bi bilo kakvo nametanje ilegalca Kristijana Šmita, njemačkog državljanina koji se pokušava lažno predstaviti kao visoki predstavnik, da bi to automatski značilo kraj evropskog puta BiH“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je potpuno nebitno ko priznaje a ko ne priznaje Kristijana Šmita. 

"Bitno je ono što kaže Dejtonski mirovni sporazum a na osnovu Dejtona je jasno da on nije visoki predstavnik, nema mandat ni nadležnosti niti ima bilo šta da radi u BiH“, dodao je Kovačević.

Šta je dogovoreno na sastanku u Laktašima

Sastanak političkih lidera na nivou BiH održan je u četvrtak u Laktašima, a domaćin je bio SNSD a Kovačević poručuje da je važno da su lideri stranaka sjeli i razgovarali usljed političke krize koja je stanje kontinuiteta u BiH.

"Važno je da smo pokušali da nađemo kompromis, da smo zajedno razgovarali. Dijalog i kompromis su jedina formula za opstanak BiH, dok je bilo kakvo nametanje stranaca isključivo dinamit koji vodi najbržem mogućem raspadu BiH“, rekao je Kovačević i dodao da su ljudi iz Republike Srpske spremni da prihvate dejtonsku BiH.

"Onakvu kakva je predviđena Ustavom i spremni smo da prihvatimo sve ono za šta se dogovore ključni unutrašnji faktori u BiH. Znači, predstavnici tri konstitutivna naroda i dva entiteta“, kaže Kovačević za ATV.

U Predstavničkom domu je prošao prijedlog SDA o Izbornom zakonu a Kovačević kaže da je važno što su se lideri stranaka usaglasili da je to loše rješenje i da neće dobiti podršku u Domu naroda.

"Dobili smo nešto što je dogovoreno na tom sastanku a to je da predsjednik HDZ-a uputi prijedlog svog Izbornog zakona koji je u skladu a onim što smo dogovarali na tom sastanku“, rekao je Kovačević.

Konaković hitno da dostavi informacije o postupku Lagumdžije

Konaković hitno da dostavi informacije o postupku Lagumdžije

Kovačević je rekao da je, pored toga što prijedlog SDA - po Šmitovom nalogu - neće proći dalje, dogovoreno i to da se ide u izradu novog Izbornog zakona, da mandat ide političkoj stranci kako bi se onemogućila politička korupcija, dogovoreno je i podizanje cenzusa sa tri na pet odsto "da ne može neko preko noći da postane politički faktor koji će da mešetari na političkoj sceni Srpske i BiH“. Pored toga dogovoreno je i da izborne liste budu zatvorene.

"Dogovarali smo i neke druge stvari oko izbora članova Predsjedništva pa smo rekli da mi iz Srpske možemo da pristanemo da tamo gdje piše da se iz Srpske bira Srbin da se sada napiše da se bira Srbin i/ili ostali iz Republike Srpske a da se isto uradi i u FBiH“, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da se kao reakcija na taj sastanak lidera stranaka vidi to da su predstavnici trojke izloženi velikom pritisku kako svoje opozicije tako i stranog faktora. 

"Američka ambasada već ima neke zamjerke ali, izvinite, gospodo, u BiH može samo ono što se mi dogovorimo i kada se mi dogovorimo da ćemo sve da promijenimo ili da nećemo ništa da primijenimo to je onda jedino što može a ne ono što vi kažete. Vi, ako želite da imate bilo kakav uticaj, probajte da se kandidujete na izborima. Međutim, već sada imate svoje favorite koji nisu u većini i to je nešto što morate da prihvatite", naglasio je Kovačević.

Kovačević je dodao da Republika Srpska želi  saradnju sa svim međunarodnim partnerima ali onako kako kaže Bečka konvencija.

"Želimo saradnju sa, prije svega, garantima Dejtonskog mirovnog sporazuma, to su između ostalih i SAD i Velika Britanija i Rusija i želimo sa svima njima da imamo partnersku saradnju koja se temelji na uvažavanju i poštovanju. To da nama neko izdaje neke naloge i naređuje mislim da su odavno vidjeli da to sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa nama iz Republike Srpske nikako ne može da prođe“, rekao je Kovačević.

"Ne zanima me šta je Lagumdžija potpisao“

Delegat u Klubu Srba u Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je, komentarišući postupak ambasadora Stalne misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, koji je u Savjetu bezbjednosti potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine, kako se navodi, "agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine", da ga apsolutno ne zanima šta je Lagumdžija potpisao jer  za to nije imao saglasnost svih članova Predsjedništva, najprije člana Predsjedništva iz Republike Srpske. 

"Da je potpisao da je ATV najbolja televizija na svijetu ili da je Radovan Kovačević najpametniji na svijetu opet me ni to ne bi zanimalo jer jedino što je relevantno kada je u pitanju BiH je ono što se dogovore predstavnici tri naroda i dva entiteta. Kada je u pitanju bilo koji ambasador njima naloge izdaje Predsjedništvo BiH i bez saglasnosti svih članova ne možete da uradite ništa“, rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da to nije način. 

"Mi imamo principijelan stav o BiH kao zemlji tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta i to je nešto što ćemo mi uvijek da poštujemo. Svi oni koji to krše i pribjegavaju ovakvim metodama kad tad će dobiti jasan odgovor i neće im se ni malo svidjeti“, zaključio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera