Delegat u Domu naroda BiH

Kovačević: Sudi se Republici Srpskoj, a presuda će biti izrečena i BiH

  • Izvor: SRNA
  • 28.08.2024. 12:56

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas uoči ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloši Lukiću u Sarajevu da je ovo proces protiv Srpske, ali da će presuda biti izrečena i BiH.

"Ovo je namjera i želja da se sudi Srpskoj iz razloga što se sudi prvom čovjeku Republike i jednom od direktora javnih preduzeća zbog toga što su radili ono na što ih Ustav Republike Srpske i zakoni Republike Srpske obavezuju", rekao je Kovačević novinarima.

Prema njegovim riječima, svugdje u svijetu, kada se ide pred sud, ide se pred lice pravde, dok samo u BiH pravednike izvode pred lice nepravde.

Kovačević je rekao da se sudi Republici Srpskoj, ali je isto tako činjenica da će presuda biti izrečena i BiH zato što Ustav BiH poznaje samo jednog zakonodavca.

"Ustav BiH na nivou BiH je odredio da postoji samo Parlamentarna skupština kao organ koji može da usvaja zakone, koji može da mijenja zakone. A mi ovdje sudimo i vodimo proces pred nekakvom institucijom koja se zove Sud BiH, a koja sudi na osnovu nečega što Parlamentarna skupština ne da nije usvojila, nego nikada nije ni razmatrala", naveo je Kovačević.

To jasno govori, ukazao je Kovačević, da je osuđujuća presuda protiv BiH već donesena i da ta presuda glasi da BiH nije suverena zemlja, nego kolonija u kojoj ne vladaju zakoni, već vlada sila stranih moćnika.

"To je sve nama potpuno jasno, ali imamo uvijek veoma jednostavan zaključak koji glasi - pobijediće Srpska", naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokušavali decenijama da kriminalizuju.

"Nema šta nisu govorili - od izgradnje Vlade, pa čak i do nabavke cvjetnih aranžmana u Vladi Republike Srpske, pa su se spominjali nekakve kuće i ne znam ni ja šta, nikada ništa nisu uspjeli da dokažu. I onda su se dosjetili toga da dovedu nekakvog stranca kojeg niko nije izabrao, koji nema nikakav legitimitet, nema nikakav mandat da radi bilo šta u BiH i da on kaže ko ne poštuje odluke i koga će da proganja", rekao je Kovačević i ponovio da će pobijediti Republika Srpska.

Pratite nas i putem Vibera