Srpski delegat u Domu naroda PS BiH

Kovačević: Orban poštuje izbor srpskog naroda u BiH

  • Izvor: SRNA
  • 12.09.2024. 17:28

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je Republika Srpska zahvalna Vladi Mađarske, premijeru Viktoru Orbanu i ministru inostranih poslova Peteru Sijartu što je prepoznaju kao partnera i pronalaze načine da je podrže, ali i što prepoznaju BiH kao zemlju sa kojom treba sarađivati.

Kovačević je istakao i da premijere Mađarske poštuje ljude koji su izbor i volja srpskog naroda u BiH.

"Orban to poštuje kao što poštuje i sve one koji su izbor i volja bilo kojeg naroda na zapadnom Balkanu i smatra da sa takvim ljudima treba razgovarati i sa njima biti partner, a protiviti se i kažnjavati one koje je narod izabrao jer se nekome ne sviđa politika koju zastupaju u interesu svog naroda", rekao je Kovačević za BHRT-a.

Kovačević je podsjetio na projekat mađarske podrške poljoprivrednicima u Srpskoj, koji su imali mogućnnost da po povoljnim cijenama nabavljaju mašine iz Mađarske.

''Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, političko Sarajevo želi spriječiti sve projekte''

''Projekat izgradnje aerodroma u Trebinju nije blokiran, političko Sarajevo želi spriječiti sve projekte''

"Sijarto je najavio da se kreće sa novim projektom i da će se tražiti druge oblasti u kojima će Mađarska moći konkretno da podrži Republiku Srpsku i njenu privredu", dodao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Mađarska čeka da uđe u realizaciju projekata koje su u Srpskoj započeli partneri iz Njemačke, a sada su zaustavljeni zbog odluke njemačke Vlade.

"Njemačke kompanije ne žele da raskinu ugovore, čekaju trenutak i traže načine da nastave sa njihovom realizacijom", rekao je Kovačević i dodao da se stav njemačke Vlade još ne mijenja, odnosno da traže da Srpska odustane od poštovanja Ustava BiH kako bi ti ugovori bili raskinuti.

Komentarišući navode pojedinih medija da će ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić za direktora Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) predložiti trećeplasiranog sa rang liste Slobodana Radinkovića umjesto prvoplasiranog Darka Ćuluma, Kovačević je istakao da ne može govoriti o tome dok ne stigne zvaničan prijedlog.

Višković: Pelagićevo ima projekte kakve nemaju ni gradovi u Republici Srpskoj

Višković: Pelagićevo ima projekte kakve nemaju ni gradovi u Republici Srpskoj

"Vjerujem da ćemo dobiti direktora Sipe koji će znati da radi svoj posao u skladu sa zakonom i koji će znati da posao radi profesionalno", rekao je Kovačević i dodao da se nije jednom desilo da mediji objave nešto što se ne dogodi.

Početak Kovačevićevog gostovanja obilježila je oštra diskusija između njega i voditelja.

Kovačevićevu opasku da je zbog saobraćajnog kolapsa jedva stigao do studija BHRT-a u Banjaluci kako bi se uključio u program, voditelj je ocijenio predizbornom kampanjom.

Đajić: Nedostaje još 700 radnika

Đajić: Nedostaje još 700 radnika

Negirajući da se radi o predizbornoj kampanji, Kovačević je rekao da je to život i da se tiče svih ljudi u Banjaluci, a da on kao narodni predstavnik govori o tome.

"Neko je najavljivao saobraćajnu revoluciju, a dobili smo saobraćajnu lobotomiju. Vlada Republike Srpske i `Putevi Srpske` dali sva potrebna sredstva i što je potrebno da se (saobraćajni) projekti završe davno i da se rade planski, a neko je čekao namjerno da ih radi u istom trenutku i napravi potpuni cirkus u gradu", zaključio je Kovačević.

Pratite nas i putem Vibera