Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH

Košarac: Srpska pokazala posvećenost ЕU integracijama

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2024. 12:07

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac poručio je da je Republika Srpska pokazala posvećenost ЕU integracijama, uz poštovanje domaćeg dogovora i ustavnih nadležnosti.

"Srpska je konstruktivan partner, za sva otvorena pitanja ponudili smo rješenja, a naši predstavnici aktivno učestvuju u radnim grupama za izradu zakonodavnog okvira“, naveo je Košarac u objavi na društvenoj mreži "Instagram“.

Kako je dodao, Republika Srpska podržava izmjene Izbornog zakona, uključujući tehničke izmjene, uz jasan stav da Srpska direktno bira svog člana Predsjedništva BiH. Takođe, dodao je, kada je u pitanju zakon o sudu, naš prijedlog je da sjedište apelacionog vijeća bude u Banjaluci.

Traži se zabrana defilea povodom 1. marta u Brčkom

Traži se zabrana defilea povodom 1. marta u Brčkom

"Ostvarili smo korektan napredak na ЕU putu, između ostalog, usvojili smo Zakon o sprečavanju pranja novca, riješili problem Fronteksa. Želim da vjerujem da će ЕU to prepoznati i ponuditi nam konkretan datum pregovora. Sve drugo je varka, zamajavanje i prodavanje magle“, poručio je Košarac u objavi.

Kada je u pitanju zakon o sprečavanju sukoba interesa, naveo je Košarac, on se može primjenjivati samo na zajedničke institucije, a ne i na Srpsku, koja ima svoj zakon.

"Naše pozicije su jasne i spremni smo na razgovor. Nažalost, dio političke strukture u FBiH evidentno ima strah od opozicije u FBiH, a pokazuje se i da imaju potrebu da stranci, prvenstveno Marfi i OHR, i dalje nameću rješenja“, dodao je on. 

"Oživio“ čovjek koji je opisao pakao: Tamo je smjestio i jednog srpskog kralja

Košarac je poručio da je za Srpsku to neprihvatljivo i "nismo partneri za to“. 

"Nametnuta rješenja vode ovu zemlju ne u ЕU, nego u sunovrat sa nesagledivim posljedicama“, zaključio je Košarac u svojoj objavi na društvenoj mreži Instagram.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: