Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Prioritet održavanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u EU i šire

  • Izvor: SRNA
  • 22.08.2023. 14:47

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je prioritet održavanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u EU i šire, te da nije zadovoljan radom interresornih radnih grupa zaduženih za rješavanje pitanja zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Košarac je rekao da je pitanje zakona o hrani, o veterinarstvu i poljoprivredi i ruralnom razvoju nasljeđena aktivnost u Ministarstvu kao obaveza, kako bi legislativa bila prilagođena evropskim standardima.

- Zabrinjava činjenica da ovo pitanje već 10 godina stoji u Ministarstvu. Bilo je različitih pokušaja u prethodnim sazivima Savjeta ministara da se na adekvatan način, u koordinaciji aktivnosti sa ministarstvima poljoprivrede Republike Srpske i FBiH i odjeljenja Brčko distrikta, ovo pitanje tretira na adekvatan način - rekao je Košarac.

Košarac je rekao da je prioritet da se održi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH na tržište EU šire.

- Da osposobimo našu poljoprivrednu zajednicu da se naši proizvođači kredibilno etabliraju na tržištima - rekao je Košarac, odgovarajući na poslaničko pitanje Ermine Salkičević Dizdarević o radu interresornih radnih grupa zaduženih za ove zakone.

On je rekao da nije zadovoljan angažmanom i radom interresorne radne grupe jer se u nju uključuju pojedinci koji su članovi više interresornih radnih grupa, ocjenjujući da je time onemogućen kvalitetan pristup.

Šef kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić zatražila je danas od ministra civilnih poslova u Savetu ministara Dubravke Bošnjak informaciju koja se odnosi na stručni savjet Agencije za lijekove BiH.

Vulićevu je zanimalo zašto nije imenovan stručni savjet, te podsjetila da su vlade Republike Srpske i FBiH dostavile svoje prijedloge, te da je imenovan i direktor.

- Zanima me šta je Ministarstvo konkretno uradilo po tom pitanju - rekla je Vulićeva i zatražila pisani odgovor, ističući da Bošnjakova nikada ne prisustvuje sjednicama Predstavničkog doma.

Poslanik Srpskog kluba Milan Petković zaražio je od ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića i ministra civilnih poslova u Savjetu ministra Dubravke Bošnjak odgovor na pitanje koliko se državljana BiH odreklo državljanstva u proteklih pet godina.

Petković je istakao da je ova informacija potrebna kako bi se vidjelo u koje zemlje ljudi iseljavaju, ali i da se uradi kvalitetna analiza za mogućnost izmjene Zakona o državljanstva. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: