Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Prioritet imenovanje ministra finansija i trezora

  • Izvor: RTRS
  • 18.08.2023. 13:27

Republika Srpska ostaje posvećena svom prijedlogu za deeskalaciju krize, na način kako smo to definisali u operativnom planu za izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou institucija BiH, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je naveo da je nulti prioritet imenovanje ministra finansija i trezora BiH, ističući da ta pozicija pripada SNSD-u i Republici Srpskoj, prema ranijem političkom dogovoru i da o tome ne može biti pregovora.

- Očekujem da predsjedavajuća Savjeta ministara u najkraćem roku uputi u proceduru imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora BiH, jer je bespredmetno da Savjet funkcioniše u krnjem sastavu - naglasio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Mišljenja Evropske komisije realizuje integralno i u paketu, uključujući reformu Ustavnog suda BiH, što će riješiti problem stranih sudija.

- Posvećeni smo i podržavamo implementaciju dogovora političkih lidera o formiranju radnih grupa koje će se baviti zakonima iz oblasti pravosuđa. Naš fokus je primarno na reformi Ustavnog suda BiH na način da strane sudije odu iz ove institucije - istakao je Košarac.

On je izrazio nadu da će sve strane imati kondicije i spremnosti da uvaže prijedloge iz operativnog plana i da realizuju dogovorene aktivnosti.

- Republika Srpska je za dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma. To je jedini mogući model - poručio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: