Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac: Osam mjeseci nije izdata dozvola za izvoz naoružanja u Izrael

  • Izvor: SRNA
  • 23.11.2023. 12:17

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da su u prošloj godini izdate četiri dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrijednosti 1.720.393 evra, a da za izvoz u Izrael dozvola nije izdata osam mjeseci.

"Posljednja dozvola za krajnju destinaciju državu Izrael izdata je 29. marta ove godine, i to za izvoznika kompaniju `Unis gineks` Goražde, a riječ je o 90.000.000 komada kapisli u vrijednosti 1.425.150 evra", rekao je Košarac.

On je naveo da su u 2019. godini, 2020. godini, 2021. godini izdate po tri dozvole za kompanije u FBiH, i to kompanijama "Unis gineks" iz Goražda i kompaniji PT iz Goražda.

Košarac je, reagujući na navode delegata Zlatka Miletića da firme iz BiH sklapaju ugovore za izvoz municije i oružja, rekao da Ministarstvo spoljne trovine i ekonomskoh odnosa u Savjetu ministara neće izdati dozvolu za spoljnotrgovinski promet naoružanja i municije ukoliko bilo koja od nadležnih institucija ne dostavi potrebne dozvole.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je zadnji organ koji potpisuje dozvole za izvršenje spoljnotrgovinskog prometa", zaključio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: