Član Glavnog odbora SNSD-a

Košarac: Opozicija napadima na Dodika vrši legalizaciju Šmita

  • Izvor: SRNA
  • 04.09.2023. 16:52

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je da opozicija u Republici Srpskoj, predvođena PDP-om, napadima na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vrši legalizaciju Kristijana Šmita i daje podršku neprijateljima Srpske.

"Na političkoj sceni Republike Srpske, u posljednje vrijeme, ima veoma mnogo političkih karikatura", rekao je Košarac.

Košarac tvrdi da opozicija u Republici Srpskoj, predvođena PDP-om, radije bira nelegitimno izabranog Kristijana Šmita, Tužilaštvo i Sud BiH i montirane političke procese, nego legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji u skladu sa Ustavom Republike Srpske obavlja zadatke.

"Na ovaj način vrše verifikaciju Šmita i ovakvih političkih procesa koji su usmjereni protiv institucija Republike Srpske. Ovakvim procesima oni nisu izabrali institucije Srpske, nisu izabrali ustavni kapacitet institucije koja se zove predsjednik Republike Srpske, nego daju podršku onima koji su politički neprijatelji Srpskoj", pojasnio je Košarac.


Riječi Nebojše Glogovca o vaspitanju djece pogodiće mnoge roditelje

Riječi Nebojše Glogovca o vaspitanju djece pogodiće mnoge roditelje

On je naglasio da Dodik vodi patriotsku politiku, te da je opozicija u Republici Srpskoj izabrala legalizaciju Šmita.

"Ovdje se brani pozicija institucije predsjednika Republike Srpske. Svi napadi koje opozicija sprovodi usmjereni su protiv Dodika i svu kampanju vode protiv Milorada Dodika koji je izabran na legalan način", rekao je Košarac novinarima.

On je izrazio uvjerenje da opozicija neće odustati od, kako je naveo, crtanja mete Miloradu Dodiku.

"Da su oni u institucijama Republike Srpske bili bi u funkciji interesa dijela međunarodne zajednice u BiH i nelegalno izabranog Kristijana Šmita i ne bi na ovakav način `branili` institucije Srpske", rekao je Košarac i dodao da je opozicija u Srpskoj saveznik i Šmitu i ambasadoru SAD u BiH i sudijama i tužiocima koji su spremni da otvore političke procese.


Amidžić: Srpskoj više novca

Amidžić: Srpskoj više novca

On ističe da to "govori o njima i njihovoj potrebi da na svaki mogući način proizvedu štetu i Dodiku i institucijama Republike Srpske".

Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, rekao je da je implementacija zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u fokusu rada predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama.

"Vidimo koliko postoji političkog lutanja, koliko ima političke zlobe od predstavnika opozicije koji, kada se glasalo o tim zaključcima u Narodnoj skupštini, ili nisu glasali ili su napuštali Skupštinu. Kako oni mogu govoriti o dignitetu Narodne skupštine Republike Srpske? Kada se raspravlja o važnim pitanjima za Republiku Srpsku, na poziv predsjednika Srpske, nisu dolazili. Onda kada Republika Srpska zove, nisu dolazili", rekao je Košarac.

On smatra da je u djelovanju opozicije "vidljiv rukopis zapadnih centara moći i obavještajnih struktura".


Preminuo Berislav Topić

Preminuo Berislav Topić

Košarac je podsjetio da je Republika Srpska dostavila prijedlog teksta zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o prestanku mandata stranim sudijama i da se traži dodatno vrijeme kako bi se usaglasili svi stavovi.

"Cijenim da radna grupa treba da ubrza svoje aktivnosti. Cijenim da je pitanje Ustavnog suda prvo pitanje i tu nema nikakve dileme. Postoje uvjeravanja da će radna grupa ubrzati sve svoje aktivnosti, s obzirom na to da ima više prijedloga i od bošnjačke i hrvatske komponente, ali ostaje vrijeme da u tom kontekstu posmatramo i buduće sastanke političkih lidera", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to je pitanje koje mora biti riješeno.

"Neka se ne zavaravaju neki koji danas čine vlast na zajedničkom nivou da se odustalo od tog pitanja, jer se od tog pitanja neće odustati", zaključio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)