Ministar inostranih poslova

Konaković: Nisam dao instrukcije Lagumdžiji niti je bilo potrebe

  • Izvor: SRNA
  • 24.01.2024. 12:36

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Еlemedin Konaković izjavio je da nije dao nalog ambasadoru Stalne misije BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji, koji je u Savjetu bezbjednosti potpisao dokument kojim se Rusija poziva da prekine "agresorski rat" na Ukrajinu, niti je bilo potrebe da mu daje instrukcije.

"Nije bilo potrebe da mu sada dajem instrukciju kad je instrukcija svim našim predstavnicima u DKP mreži - kada god je ЕU usklađena - pratite stavove ЕU", rekao je Konaković danas na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Lagumdžija postupio ispravno, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i "uradio ono što BiH mora uraditi".

"Da nije, kršio bi zakone ove zemlje, a to tretiramo kao međunarodni sporazum i kao zakonski u BiH", rekao je Konaković.

Košarac: Lagumdžija iznio lični stav u želji da se dodvori zapadnim mentorima

Košarac: Lagumdžija iznio lični stav u želji da se dodvori zapadnim mentorima

On je istakao da nije dobio pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, već od njenog šefa Kabineta i da će odgovoriti njegov šef Kabineta.

Konaković smatra da "nije primjereno da se šef Kabineta Cvijanovićeve obraća njemu". "Kad se ona obrati meni, ja ću se obratiti njoj. Tako da će Zlatan Burzić odgovoriti na ovo pismo", naveo je Konaković.

On je istakao da članovi Predsjedništva BiH mogu misliti o nekoj temi šta god hoće, ali kada ne daju jedinstven stav - imperativ je usklađenost sa ЕU.

Konaković je rekao da zabrane ulazaka u Srbiju za pojedine državljane iz BiH remete odnose dvije zemlje, navodeći da Srbija mora hitno reći koje je njeno pravo lice - ono koje govori o integracijama u ЕU i saradnji ili ono koje BiH "doživljava prema svojim građanima".

Konaković hitno da dostavi informacije o postupku Lagumdžije

Konaković hitno da dostavi informacije o postupku Lagumdžije

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od Konakovića da hitno dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku Lagumdžije, koji je u Savjetu bezbjednosti potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine "agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

U zahtjevu se od Konakovića traži i informacija da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva spoljnih poslova. 

Pratite nas i putem Vibera