PD PS BiH

Klub SNSD-a i Srpski klub protiv dopuna Krivičnog zakona BiH

  • Izvor: SRNA
  • 20.06.2024. 18:44

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da članovi ovog i Srpskog kluba neće podržati dopune Krivičnog zakona BiH koje je predložio poslanik Nihad Omerović, jer bi to bio prenos nadležnosti.

Vulićeva je navela da Krivični zakonik Republike Srpske sadrži krivična djela koja su predviđena izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koje predlaže Omerović, a tiču se napada na povratnike, ugrožavanja bezbjednosti, te djela protiv javnog reda i mira.

Ona je upitala zašto Ministarstvo pravde u Savjetu ministara ne bi radilo na prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, navodeći da bi se tada ozbiljnije pristupilo tome.

Poslanik HDZ-a BiH Predrag Kožul rekao je tokom rasprave da ne zagovara da se o ovom zakonu raspravlja u hitnoj proceduri, već u skraćenom postupku.

- Prijedlog zakona se tiče materije koju treba obraditi, a nejasne odredbe ostavljaju mogućnost proizvoljnog tumačenja. Ostavio bih mogućnost da se može amandmanski djelovati kako bi zakon mogli popraviti - rekao je Kožul.

Poslanik SDA Еdin Ramić rekao je tokom diskusije da je riječ o zakonskom prijedlogu kojim se, kako kaže, pokušava popraviti bezbjednosna situacija u sredinama u kojima su povratnici u manjini.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali prijedlog Omerovića da se o Prijedlogu zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH raspravlja po hitnom postupku.

Obrazlažući prijedlog, Omerović je rekao da je riječ i izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim se predviđaju oštrije mjere i na efikasniji način štiti imovina i bezbjednost povratnika. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: