Šef Misije BiH u ЕU

Kesić: Bošnjačka politička elita privatizovala spoljnu politiku

  • Izvor: SRNA
  • 18.07.2024. 21:16

Šef Misije BiH u ЕU Obrad Kesić izjavio je da je bošnjačka politička elita privatizovala spoljnu politiku i radi šta želi ne obazirući se na zakon i na Dejtonski sporazum.

Kesić je rekao da su rezolucijom o Srebrenici najočiglednije narušena oba principa koji su temelj BiH, bez kojih ona ne postoji, pojasnivši da su osnova Dejtona ravnopravnost sva tri naroda i donošenje odluka kroz konsenzus.

Prema njegovim riječima, u BiH su se rješavala pitanja značajna za mir i stabilnost sve dok neko nije intervenisao, prvo uz pomoć Kristijana Šmita, a potom ambasadora i Ambasade SAD.

Dodik: Šolc i svi oni koji slušaju Bećirovićeve gluposti su najveći rušitelji dejtonske BiH

Dodik: Šolc i svi oni koji slušaju Bećirovićeve gluposti su najveći rušitelji dejtonske BiH

"Oni misle da mogu preko pretnji i kaznenih mera da izgrade poštovanje prema njihovim zahtevima, dakle da budemo poslušni. Problem je što srpski narod nikada nije pokazivao poslušnost do te mere da je spreman da pregazi sve sopstvene interese i svoju slobodu", rekao je Kesić za RT Balkan.

Kesić je ocijenio da su Sjedinjene Države sebe dovele u situaciju da im niko više ne vjeruje, navodeći da se ne poštuje Kumanovski sporazum, Rezolucija SB UN 1244, Minski sporazumi, Dejtonski sporazum.

Sudski proces koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske, Kesić je povezao sa procesima protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, gdje je, kako je rekao, takođe cilj bio da se on skloni iz politike, odnosno da odustane od kandidature za predsjednika.

Džej Di Vens - od žestokog kritičara do Trampove desne ruke

Džej Di Vens - od žestokog kritičara do Trampove desne ruke

"Od zakona je napravljeno oružje da se spreči delovanje političkog protivnika. Veliki je rizik, ukoliko osude Dodika", smatra Kesić.

On je za to da se ne prihvati presuda i da se postavi pitanje o statusu Republike Srpske u okviru BiH, jer ne može neki autokrata da osuđuje političkog protivnika na osnovu neposlušnosti odluka koje nisu u skladu s međunarodnim pravom i Ustavom BiH.

Kada je riječ o proširenju ЕU, Kesić je rekao da bi briselska birokratija voljela da dođe do proširenja, ali da je to vrlo težak zadatak i dodao da podršku tome pruža Mađarska. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: