Gost Centralnih vijesti

Kakve izmjene Izbornog zakona su usvojene na bh. Parlamentu i na šta se odnose

  • Izvor: ATV
  • 30.12.2023. 20:55

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorad Kojić rekao je gostujući u našim Centralnim vijestima da se izmjene i dopune Izbornog zakona juče nisu smjele naći u zakonodavnoj proceduri.

Kako kaže, postoje dva formalno-pravna razloga zašto je to tako.

"Prvi razlog je hitnost. Oni su rekli da zakon mora da se donese po hitnoj proceduri, a s druge strane uslovi za to nisu ispunjeni. U skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa ako su izmjene više od polovine osnovnog teksta zakona onda se mora donijeti novi zakon, a ne da se ide u izmjene i dopune. Osnovni tekst zakona iz 2001. godine broji 223 člana a sadašnje izmjene i dopune koje su juče bile pred Parlamentom su 133 člana da zanemarimo da je bilo 20 izmjena i oko 49 članova koji su mijenjani što znači da se nije moglo ići u izmjene i dopune“, kaže on.

Na izjave pojedinih opozicionara da ne zna ni sabirati Kojić kaže:

"To je Aleksandra Pandurević objavila na mreži Iks. Žao mi je što sam blokiran pa ne mogu da joj odgovorim. Ona je dugo bila parlamentarac i sada radi tamo, a ne zna da u Jedinstvenim pravilima piše da se radi o osnovnom tekstu zakona. Osnovni tekst ima 223 člana a kasnije izmjene i dopune imaju još 49 članova.  Ono što je još problem je da je zakonodavno-pravni sektor dao pozitivno mišljenje na izmjene i dopune tog zakona i rekao da su Jedinstvena pravila usvojena poslije osnovnog teksta zakona i da se ona ne primjenjuju s obzirom da je Izborni zakon usvojen 2001. a jedinstvena pravila 2003. ili 2004. što je apsurd“, kaže Kojić.

Kojić je najavio da će iz tog razloga podnijeti krivične prijave.

"Krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja ću podnijeti poslije Božića i to protiv osobe koja je potpisala to mišljenje iz zakonodavno-pravnog sektora i protiv NN lica koja su potencijalno podstrekavala na izvršenje krivičnog djela jer ovo davanje pozitivnog mišljenja i potencijalno usvajanje ovog zakona i objavljivanje u Službenom glasniku proizvodi određene posljedice. Zbog čega? Zato što su rekli da izborne tehnologije koštaju. Dakle, usvajanjem takvog zakona koji je u suprotnosti sa Jedinstvenim pravilima može da prouzrokuje u budućnosti da se troše sredstva za izmjene i dopune koje nisu smjele da budu u zakonodavnoj proceduri. Juče sam shvatio da sam ja kao parlamentarac i svi ostali juče bili poniženi usvajanjem zakona koji nije smio biti u proceduri“, kaže Kojić.

Kompletno gostovanje pogledajte u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: