Upućena urgencija

Kabinet srpskog člana Predsjedništva zatražio od Konakovića da hitno odobri dolazak helikoptera MUP-a Srbije

  • Izvor: SRNA
  • 15.07.2024. 15:36

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH uputio je dopis-urgenciju ministru inostranih poslova u Savjetu mniistara Еlmedinu Konakoviću u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP-a Srbije da bi pomogao gašenje požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima, saznaje Srna.

Prema saznanjima Srne, u dopisu je naglašeno da hitne situacije zahtijevaju hitne reakcije, te da u ovom momentu nema mjesta politici i međunacionalnim razračunavanjima, jer su ljudski životi i njihova imovina apsolutni prioritet.

Iz Kabineta su naglasili da su dobili saznanja da MIP još nije odobrio prelet i dolazak helikoptera MUP-a Republike Srbije koji bi pomogao u gašenju vatre, a samim tim i u saniranju materijalne štete i eventualnih nesreća koje mogu nastati ako se u najskorijem periodu požar ne stavi pod kontrolu.

Kusturić: MIP da se bavi politikom na drugim poljima, a ne na požarištu

Kusturić: MIP da se bavi politikom na drugim poljima, a ne na požarištu

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske aktivni su od juče na požarištu na teritoriji opštine Gacko sa jednim kju helikopterom tipa "koala".

Riječ je o veoma nepristupačnom terenu, a gašenje ometa jak vjetar i izuzetno visoka temperatura vazduha.

Ovako široku požarišnu liniju veoma je teško lokalizovati angažovanjem samo jednog helikoptera, koji je juče do 12.00 časova izbacio 25 tona vode, uz nadljudske napore direktora Helikopterskog servisa Bobana Kusturića i njegovog tima, i s toga je pomoć helikoptera iz Srbije neophodna.

Ponovo aktiviran planinski požar u Gacku, ugašen u Cerničkom polju

Ponovo aktiviran planinski požar u Gacku, ugašen u Cerničkom polju

I dok piloti Helikopterskog servisa gase požar i vrše medicinske evakuacije pacijenata, za to vrijeme zaposleni u MIP-u ćute i ne reaguju.

Postavlja se pitanje da li će ova hitna reakcija Kabineta srpskog člana Predsjedništva probuditi zaposlene u MIP-u, na čelu sa ministrom Konakovićem, da hitno reaguju i odobre dolazak helikoptera koji bi značio veliku pomoć na požarištu.

Pratite nas i putem Vibera