Burno u Predstavničkom domu

Još jedan udar na Srpsku iz Sarajeva

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2021. 19:26

Još jedan udar na Republiku Srpsku iz Sarajeva. Predstavnici tzv. probosanskih stranaka tražili su usvajanje Rezolucije kojom odbacuju zaključke Narodne skupštine, traže reakciju njemačkog građanina Šmita, i jače vojno prisustvo NATO-a.

“Mi nećemo mirno gledati da se cijepa vojska države BiH. Mi nećemo mirno gledati da se cijepa platni sistem države BiH. Nećemo mirno gledati da se cijepa sudstvo BiH”, rekao je Zukan Helez, poslanik SDP-a BIH u PS BIH.

Iz SDA traže i robiju za sve koji su učestvovali na posebnoj sjednici Narodne skupštine 10. decembra. Bivši potpredsjednik Srpske Adil Osmanović zna i koje bi kazne odgovarale. 

“Po Krivičnom zakonu je jasno propisano da presuđujuće presude za to su od 3 do 5 godina, i mi ne znamo zašto Tužilaštvo BiH ne reaguje, ako Tužilaštvo ne reaguje, pozivamo visokog predstavnika da zaštiti svoj integritet i Dejtonski sporazum”, kaže Adil Osmanović, poslanik SDA u PD PS BIH.

Poslanici iz Republike Srpske nisu prisustvovali sjednici. U SNSD-u poručuju da ih sve ovo samo ohrabruje da nastave da brane ustavnu poziciju Republike Srpske u BiH. 

“Što nas više budu napadali mi ćemo biti jači, a mi ponovo pozivamo na dijalog ali u dejtonskoj BiH, a ne onako kao su oni zamislili, a to je islamska BiH”, rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BIH.

Ni za usvajanje dnevnog reda nije bilo kvoruma izlaskom poslanika HDZ BiH sa sjednice. U toj stranci su jasni. Sve ovo nije dovoljno promišljeno ponašanje probosanskih stranaka. 

“Malo smo pročitali prije pola sata, tražili da se to ne stavlja, kolege to nisu uvažile, nama nije ništa drugo preostalo. Pa nećemo se igrati toga, to je ipak ozbiljna stvar. Po nama je ovo ad hoc, na brzinu pročitano, samo dolijevanje benzina na vatru”, istakao je Nikola Lovrinović poslanik HDZ-a BIH u PD PS BIH.

Poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović i Branislav Borenović smatraju da je bilo apsurdno zakazivati sjednicu Predstavničkog doma bez dogovora. Sjetili su se u SDS-u da je upravo ta stranka bila najviše na udaru bonskih ovlašćenja, pa lider stranke Šarović tvrdi da SDS neće podržati bilo kakve sankcije koje bi došle od OHR-a, bez obzira na to kako kaže ima li visoki predstavnik kredibilitet ili nema.