Pripremio Mark Lankaster

Izvještaj otkrio prave namjere NATO alijanse

  • Izvor: ATV
  • 30.05.2024. 18:56

Izvještaj koji je za Parlamentarnu skupštinu NATO alijanse pripremio engleski lord Mark Lankaster, nedvosmisleno se predlaže predlaže ograničavanje postojećih ovlašćenja Republici Srpskoj do neprepoznatljivosti.

Što se tiče Srbije, njoj je namijenjen "odgovarajući pritisak". Na taj način, jasno je dato do znanja koje su krajnje namjere NATO alijanse prema Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu.

- Еvo sada po ovome što se može tumačiti iz ovog dokumenta, birokratskog jezika, koji zamagljuje suštinu, je činjenica da će se sada pokušati vjerovatno putem presude Sejdić-Finci da nešto naprave, propagirajući tzv. demokratiju, ljudska prava, a suština će biti u pozadini, a to su pritisci na Republiku Srpsku, odnosno ,povinovanje do unitarizacije - kaže Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Lankasteru posebno smetaju dobre veze ruskog i srpskog naroda, pa se navodi da se treba još više uticati na Balkan kako bi NATO uspostavio bolju kontrolu nad ovim prostorom.

Ovakav izvještaj, smatraju analitičari, je dokaz da se politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ne uklapaju u želje i zacrtane karte Zapadnih centara moći i NATO pakta.  

- Mislim da je potpuno nedopustivo da se na taj način neko upušta u unutrašnju politiku kako BiH tako i Srbije - poručuje Bojan Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose.

Sigurno je da će na zasijedanju Parlamentarne skupštine NATO-a biti i prigovora pojedinih zemalja članica, prvenstveno Mađarske.

Ipak, i pored toga što zaključci sa ove Skupštine nisu obavezujući, analitičari upozoravaju da je ovaj dokument samo nastavak politike Zapada prema Srbima kroz nove pritiske.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: