Banjaluka

Inspektorat: Američke sankcije ne ugrožavaju samo Srpsku, na udaru i njihova kreacija BiH

  • Izvor: ATV
  • 12.07.2024. 13:08

Inspektorat Republike Srpske, kao kontrolni organ koji je svakodnevno prisutan u privrednom životu i koji zajedno sa relevantnim učesnicima unapređuje uslove rada i razvija Republiku Srpsku, ukazao je na činjenicu da je svima jasno da je cilj američkih sankcija direktno ugrožavanje privrede Republike Srpske, a samim tim i egzistencije radnika i članova njihovih porodica.

"Uvođenje pojedinačnih sankcija određenim licima i poslodavcima, predstavlja krajnje licemjeran izgovor američke administracije za direktan udar na privredu Republike Srpske. Blokiranjem i gašenjem bankarskih računa pojedinim poslodavcima na najbrutalniji način se ugrožavaju radnička prava njihovih zaposlenih, jer se dovodi u pitanje isplata plata za više stotina radnika zaposlenih u tim firmama", poručili su iz Inspektorata:

"Takođe, naivno je misliti da će nezakonite i nepravedne sankcije ugroziti samo privredu Republike Srpske. Očigledno da njihovi kreatori nisu uzeli u obzir činjenicu da privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine sarađuju, imaju zajedničke projekte, investicije, da su povezani u finansijskom i trgovinskom smislu, te da njihov udar na Republiku Srpsku zapravo predstavlja udar na Bosnu i Hercegovinu, koja je upravo njihova kreacija".

Dodik: Komemoracija pretvorena u politički ratnohuškački miting, bestidna zloupotreba vlastitih žrtava

Dodik: Komemoracija pretvorena u politički ratnohuškački miting, bestidna zloupotreba vlastitih žrtava

Paradoks u ovoj situaciji, dodaju u Inspektoratu, predstavlja i činjenica da zemlja poput Amerike koja se diči ustavnim pravom na slobodu govora, a pod kojim izgovorom njihovi građani izražavaju vjersku, etničku i rasnu netrpeljivost, uvodi sankcije medijskim kućama u Republici Srpskoj upravo kako bi suzbila slobodu govora.

"Iako bankarsko i finansijsko poslovanje nije u direktnoj nadležnosti ovog organa, Inspektorat Republike Srpske u skladu sa svojim ovlaštenjima stoji na raspolaganju institucijama Republike Srpske, kao i svim privrednim subjektima na iznalaženju rješenja za prevazilaženje ovog brutalnog napada na Republiku Srpsku", zaključuje Inspektorat. 

Pratite nas i putem Vibera