Nenad Nešić

Heleza na aerodromu u Beču svaki put pretresu do gole kože

  • Izvor: ATV
  • 11.10.2023. 20:15

Ministra odbrane BiH Zukana Heleza svaki put kada stupi na aerodrom u Beču, u Austriji, pretresu do gole kože, rekao je ministar bezbjednosti Bih Nenad Nešić gostujući u emisiji ATV-a Imate riječ sa Milijanom Kos.

"Meni je žao gospodina Heleza jer svaki put kada sleti na aerodrom u Beču doživi jednu neugodnost zato što ga izdvoje sa strane i pretresu ga do gole kože“, rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Nešić je dodao da je prilikom prošlog susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Austrije htio da pita zašto tako postupaju sa Helezom ali nije.

"Obećavam Helezu da ću sljedeći put pitati“, rekao je Nešić.

Nešić je rekao da Helez za njega često iznosi neke priče koje nisu tačne.

"Ja kad god dođem dočeka me vozilo, delegacija i dočekaju me u statusu koji uživam“, rekao je Nešić.

Nešić je još jednom naglasio da mu je žao Zukana Heleza zato što ima takav status u Austriji koja je nama bliska država.

"Ja sam to skoro saznao i provjerio sam informaciju kod naših bezbjednosnih agencija i to je tačna informacija ali ja nemam mogućnosti da utičem da ga smijenimo ili opozovemo“, rekao je Nešić.

Dobra saradnja Ministarstva bezbjednosti i Obavještajno-bezbjednosne agencije

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je za ATV da se u posljednje vrijeme često može čuti da je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškivala više od sto osoba ali, kako kaže, on takvih informacija nema.

"Ali imamo informacije da je Obavještajna služba pod prethodnim rukovostvom radila mnoge stvari i ja vjerujem da će Tužilaštvo to da istraži i obavijesti javnost“, naveo je Nešić.

Na kraju krajeva, poručuje Nešić, neko mora da odgovara - ili oni koji iznose neistinite optužbe ili oni koji su radili nezakonito.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić je poručio da očekuje od direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Almira Džuve i njegovog zamjenika Riste Zarića da vrate profesionalizam i zakonitost u tu službu.

Nešić poručuje da će na tome insistirati.

OBA nije pod ingerencijom Ministarstva bezbjednosti nego postoji Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

"Ja nemam direktna ovlštenja nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, ali sarađujemo i mogu da pohvalim saradnju koja je na visiokom nivou otkako imamo novu strukturu“, kaže Nešić.

O stranim službama

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je za ATV da u BiH djeluje veliki broj stranih službi.

"BiH je trusno područje i na terirotiji BiH djeluje veliki broj stranih službi“, rekao je Nešić.

Nešić je podsjetio da se pojedini visoki zvaničnici, kao što je Helez, pozivaju na informacije koje dolaze od stranih službi.

"Saradnja sa stranim službama je krivično djelo i predviđena je sankcija - kazna do deset godina zatvora“, podsjetio je Nešić.

Nešić je dodao da se još dvoumi da li će protiv Heleza podnijeti krivičnu prijavu zbog pojedinih izjava i toga što pokazuje da ima saradnju sa stranim službama a nalazi se na  tako visokoj poziciji.

"Uvijek dajem mogućnost da je čovjek preletio i rekao i ono što ne misli da bi sebi dao na važnosti. Helez je želio da podigne svoju popularnost u svom biračkom tijelu takvim izjavama. Tako je on rekao i da će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pobjeći iz Republike Srpske a takve informacije ne postoje. Dodik nema namjeru da ode iz Republike Srpske - on želi da ostane i ostaće u Republici Srpskoj, braniće Republiku Srpsku i to je njegov životni put - on se opredijelio da to radi i vjerujem da će to uspješno da uradi“, kaže Nešić.

Nešić ističe da ne želi dodatno da komplikuje ionako zakomplikovane odnose u BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić kaže da se Zukan Helez na jedan način ponaša pred kamerama a na drugi kada nema kamera.

"Bez kamera on je spreman na šalu i saradnju. Više puta je pohvalio predsjednika Republike Srpske i rekao da je šteta što Bošnjaci nemaju takvog predsjednika“, rekao je Nešić.

Nešić ističe da je sa Helezom imao dobru saradnju do Zukanovog zadnjeg gostovanja na jednoj federalnoj televiziji te, dodaje Nešić, od tada nisu imali nikakav kontakt.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program