Reakcije

Helez prešao sve granice zdravog razuma

  • Izvor: ATV
  • 23.11.2023. 20:45

Nakon tvrdnji Zukana Heleza da na teritoriji Republike Srpske pod okriljem MUP-a postoje i paravojni kampovi, koje, kako kaže, vode neki ljudi iz Rusije, za koje je čak otkrio i navodne lokacije, na noge su se digle sve nadležne agencije.

Kao da već nije dovoljno šokirao, Helez je izjavio i da BiH, u tom slučaju ima još neke snage“ da se sa tim izbore, a to nisu ЕUFOR i NATO. 

Nije dugo čekao ni na odgovor iz Republike Srpske. 

Helez u Republici Srpskoj može eliminisati samo sebe, poručio mu je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu.  

"Ne znam da li je Zukan Helez zaboravio, ali on nije vrhovni komandant Oružanih snaga BiH već je to Predsjedništvo BiH, koje sve odluke iz oblasti odbrane donosi isključivo konsencuzom, uz obaveznu saglasnost srpskog člana, odnosno člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske“, kaže zamjenik predsjevajućeg zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Navodne lokacije kampova su, kako tvrdi Helez, na planini Maglić, u Rogatici i istočnom dijelu BiH. Hitan odgovor očekuje se od Obavještajno-bezbjednosne agencije, jedine koja može da utvrdi da li su istinite opasne Helezove tvrdnje. Da zbog svega ne smije proći nekažnjeno smatra i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

"Pozvati rukovodstvo Obavještajno-bezbjednosne agencije da provjeri te navode i kažemo da li Helez iznosi podatke Obavještajno-bezbjednosne agencije, da li OBA BiH ima takve podatke ili s obzirom na činjenicu da OBA ima mogućnost saradnje sa drugim organizacijama da li je to na temenju distribucije neke informacije ili je to san samog ministra Heleza“, kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac.

Koje to armije u BiH djeluju bez odobrenja Predsjedništva i ko ih je angažovao Helez nije odgovarao, a i pored zakonske obaveze nije obavijestio ni nadležne o svojim saznanjima. Najveći apsurd je što se time hvalio javno u programu.

Zbog svega će što prije zasijedati svi članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske. Komisija za odbranu i bezbjednost bh. Parlamenta već se oglasila.

"Smatram da to pitanje zaista treba razmatrati u punom kapacitetu, to znači da moraju biti prisutni svi članovi Odbora za bezbjednost“, kaže predsjednik Odbora za bezbjednost Nardone skupštine Republike Srpske Vukota Govedarica.

Nije isključeno ni da će se Helezovim izjavama pozabaviti i u bh. Tužilaštvu. Ministar bezbjednosti Nenad Nešić demantovao je Helezove tvrdnje, ali i pozvao nadležne da hitno reaguju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: