Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara

Goganović: Što prije omogućiti da helikopter Srbije stigne u pomoć

  • 22.07.2024. 08:24

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima i da ne predstavlja nikakvu prijetnju nikome, pogotovu kada je riječ o pomoći u prirodnim nepogodama, odnosno u gašenja mogućih požara Hercegovini.

"U tom kontekstu poručujem nadležnim u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministarstava da odobre angažman helikoptera iz Srbije radi pružanja pomoći u gašenju eventualnih požara, budući da helikopter koji je proteklih dana bio intenzivno angažovan na požarištima u Hercegovini mora na servis", istakao je Goganović za Srnu.

Svi oni na nivou BiH koji učestvuju u procesu odobravanja angažmana helikoptera iz Srbije, poručio je Goganović, dužni su da politička prepucavanja ostave po strani i pozitivno odgovore na zahtjev Srbije, s obzirom na činjenicu da veoma lako mogu izbiti novi požari, situacija može da izmakne kontroli i da životi ljudi budu ugroženi.

''MIP da odobri zahtjev Srbije za slanje helikoptera, ili će snositi odgovornost''

''MIP da odobri zahtjev Srbije za slanje helikoptera, ili će snositi odgovornost''

"Zvanična politika Republike Srbije, Republike Srpske, ali i BiH su ЕU integracije i zato pokažimo Briselu da smo sazreli da postanemo dio evropske porodice i da se bavimo interesima građana, zaštitom njihovih života i imovine, a ne jeftinim politikanstvom. Preduslov za ЕU integracije su izgradnja dobrih međususjedskih i regionalnih odnosa, a ne inaćenje i ignorisanje ponuđene pomoći", poručio je Goganović.

On je naglasio da dodvoravanje bošnjačkih političara svojim biračima i njihovo nadmetanja ko će više napasti Srbiju nikome ne donosi ništa dobro, pogotovo u situaciji kada se posada Helikopterskog servisa Republike Srpske danima bori sa vatrenom stihijom i spašava živote i imanja i Srba i Bošnjaka.

"Požari ne pitaju za nacionalnost, kao što ne pitaju ni posade Helikopterskog servisa Republike Srpske, na čelu sa direktorom Bobanom Kusturićem, već svoj posao rade profesionalno i odgovorno. S toga bi i nadležni na nivou BiH, konačno trebali da postupe profesionalno i omoguće dolazak helikoptera Srbije što prije da bi se izbjegle eventualne katastrofe", zaključio je Goganović.

Pratite nas i putem Vibera