Upozorenje

"Dojče vele": Rat na Bliskom istoku podstiče radikalizaciju muslimana u BiH

  • 21.07.2024. 09:52

Rat na Bliskom istoku mogao bi da postane novi podsticaj za radikalizaciju muslimana u BiH koja je neko vrijeme bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca "Islamske države" po glavi stanovnika, piše "Dojče vele".

Isti izvor navodi da osim u BiH rat na Bliskom istoku podstiče radikalizaciju muslimana i na "Sandžaku".

"Dojče vele" piše da je islam u BiH i "Sandžaku" od devedesetih godina prošlog vijeka pod stalnim pritiskom spoljnih uticaja.

Objavljen snimak: Ovako je izraelska

Objavljen snimak: Ovako je izraelska "Strijela 3" presrela balističku raketu

Nekadašnji šef kancelarije fondacije "Konrad Adenauer" u Sarajevu Karsten Dimel piše u analizi za ovu fondaciju da radikalne struje koje su tokom rata došle u BiH sa stranim borcima iz islamskih zemalja nisu nestale i čine temelj političkog islamizma u BiH.

"Dojče vele" navodi da se tokom rata u BiH na bošnjačkoj strani borilo oko 4.000 mudžahedina iz arapskih zemalja, od kojih su mnogi ostali u zemlji nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Od kasnih devedesetih godina prošlog vijeka radikalne grupe su se uz otvorenu podršku Saudijske Arabije etablirale u nekim dijelovima BiH i "Sandžaka", a saudijskim novcem su izgrađene selefijske džamije i ustanove kulture.

Dodik: Bećirović islamski radikalista koji zagovara šerijatsku BiH

Dodik: Bećirović islamski radikalista koji zagovara šerijatsku BiH

Politikolog Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodnu politiku u Beču rekao je da je za "socijalno frustrirane mlade ljude `Islamska država` postala privlačana tokom rata u Siriji i Iraku, pa su odlazili u te zemlje u džihad".

"Dojče vele" navodi da je BiH tada bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca "Islamske države" po glavi stanovnika.

"Ti simpatizeri `Islamske države` uglavnom su dolazili iz nekoliko dobro nadziranih takozvanih selefijskih sela u BiH", dodaje se u tekstu "Dojče velea", a prenosi Srna.

Potencijalni kandidat za potpredsjednika SAD: Vens nazvao Veliku Britaniju islamističkom državom

Potencijalni kandidat za potpredsjednika SAD: Vens nazvao Veliku Britaniju islamističkom državom

Radikalne organizacije i dalje postoje, iako je Saudijska Arabija vjerovatno smanjila svoju finansijsku podršku, ali sada ulogu igraju i novi faktori.

"Dojče vele" navodi da je napad na čuvara izraelske Ambasade u Beogradu 29. juna podstakao strah da bi moglo doći do novog talasa radikalizacije muslimana koji postiče aktuelni rat na Bliskom istoku.

Podsjeća se da je napadač na izraelsku Ambasadu u Beogradu srpski konvertit, radikalizovan unutar tih grupa, a zadnja adresa mu je bila u Novom Pazaru, gradu sa većinskim muslimanskim stanovništvom u Sandžaku.

Dačić otkrio kako komuniciraju vehabije: Ovo je najjezivija presretnuta poruka

Dačić otkrio kako komuniciraju vehabije: Ovo je najjezivija presretnuta poruka

Stručnjak za Balkan u američkoj organizaciji "Gulf stejt analitiks" Đorđo Kafiero rekao je da rat u Pojasu Gaze danas više nego bilo koji drugi sukob u svijetu doprinosi radikalizaciji mladih muslimana.

On je naveo da je do sada bilo malo uticaja rata u Pojasu Gaze na Balkan, ali da što duže traje situacija u Gazi to više raste rizik.

Uhapšen vehabija u Novom Pazaru!

Uhapšen vehabija u Novom Pazaru!

Da trenutni događaji na Bliskom istoku doprinose novom talasu radikalizacije smatra i politikolog Džihić.

On ističe da muslimani na zapadnom Balkanu rat u Gazi doživljavaju kao "svjetski sukob protiv muslimana" i smatraju da "Zapad oplakuje mrtvu djecu u Ukrajini, a o Gazi ćuti", što dovodi do buđenja antizapadnih osjećanja i antisemitizma.

''Kaže, autobus ga vodi u dženet'': Dačić otkrio šta je žena vehabije ispričala u policiji!

''Kaže, autobus ga vodi u dženet'': Dačić otkrio šta je žena vehabije ispričala u policiji!

"Dojče vele" piše da većina muslimana u BiH i Sandžaku odbacuje ekstremne tendencije kao zloupotrebu njihove religije, kao i da se Islamska zajednica Srbije jasno distancirala od terorističkog napada u Beogradu.

Pratite nas i putem Vibera