Sastanak sa Čovićem

Dodik: Čudno da ministri iz SzP nisu za usvajanje Strategije o ratnim zločinima FOTO

  • 03.07.2018. 19:50

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je čudno da se ministri iz Saveza za promjene /SzP/ nisu založili za usvajanje Prijedloga revidirane strategije o ratnim zločinima, protiv koje su Bošnjaci, a koja predviđa puštanje na slobodu zatvorenika nakon što odsluže 75 odsto zatvorske kazne.

"Traži se da se u strategiju uključi usaglašavanje sa evropskom praksom, što podrazumijeva da onaj ko odsluži 75 odsto zatvorske kazne, na osnovu odluke zatvorskih vlasti, po tom osnovu može da bude pušten na slobodu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu. 

On je istakao da je tih strategija već previše i da je očigledno da je to neki "izlaz" koji strancima treba. 

"Koliko znam, danas nije prošla ni energetska strategija na sjednici Savjeta ministara. To je sve u funkciji priprema za Samit za zapadni Balkan u Londonu. U tom pogledu, odjednom su se pojavili ti neki zahtjevi. Mogu da razumijem za energetsku strategiju, ali ne i za strategiju o ratnim zločinima. Mi ćemo pokušati u Republici Srpskoj da uvedemo te prakse kao u Evropi", rekao je Dodik. 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac predložila je da se odgodi uvrštavanje Prijedloga revidirane strategije o ratnim zločinima na dnevni red današnje sjednice Savjeta ministara, bez nekog posebnog obrazloženja. 

Milorad Dodik  je ocijenio nerealnim bošnjačke zahtjeve o načinu na koji bi entiteti i Brčko distrikt raspodijelili sredstava prikupljena za izgradnju auto-puteva u BiH koja su blokirana.

Dodik je, nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Istočnom Sarajevu, izjavio novinarima da je na današnji dan riječ o iznosu od 136 miliona KM, a na godišnjem nivou to je 360 miliona KM. 

"Postoji odluka o raspodjeli, i to 39 odsto za Republiku Srpsku, dva odsto za Brčko distrikt, a ostalo ide Federaciji BiH. Međutim, u federalnoj Vladi nema saglasnosti, jer bošnjačka strana nije za to da se takva raspodjela zadrži i nakon izmjena zakona. Oni traže da Republika Srpska, umjesto 39 odsto, dobije 31 ili 32 odsto po sistemu krajnje potrošnje, što nije adekvatno za ovu vrstu raspodjele", istakao je Dodik. 

Dodik je naveo da je sa Čovićem razgovarao o nizu tema, o nekim pitanjima u vezi sa izborima, kao i o mogućoj saradnji. 

"Mislimo da možemo da napravimo dobar rezultat u svakom slučaju i o tome će biti još riječi kasnije u predizbornoj kampanji", rekao je Dodik koji je i lider SNSD-a. 

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović naglasili su da je saradnja dvije stranke dobra na svim nivoima i da treba konačno doći do rješenja da jedan narod ne bira drugom političke predstavnike.

Na sastanku delegacija dvije stranke, koje su predvodili Dodik i Čović, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i predstojećim opštim izborima u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarali su i o stabilizaciji ukupnih prilika u BiH i kako doprinijeti bržem putu BiH ka EU. 

Sastanku su prisustvovali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministri finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i Federacije BiH Jelka Milićević.

Čović nakon sastanka nije davao izjave.