Nešić objasnio

Detaljno objašnjeno zašto Šmit nije visoki predstavnik

  • Izvor: ATV
  • 12.10.2023. 13:10

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, sinoć je na ATV-u ekskluzivno otkrio na osnovu kojeg dokumenta Kristijan Šmit boravi u BIH i da je u zemlju unosio duge cijevi.

On ej rekao da je na osnovu tog dokumenta jasno da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

Danas je detaljno objasnio zašto Šmit nije visoki predstavnik.

Podsjećamo, za ATV je rekao da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, niti predstavnik bilo koje međunarodne organizacije, jer je na teritoriju BiH došao na osnovu note Savezne Republike Njemačke.

"Mogu vam i pročitati. Ambasada Savezne Republike Njemačke. Molimo za dozvolu za nošenje oružja za dva nova službenika obezbjeđenja visokog predstavnika. Znači, Ambasada Savezne Republike Njemačke naziva Šmita visokim predstavnikom, a onda umjesto Savjeta bezbjednosti UN podnosi zahtjev za ulazak i boravak njegove oružane pratnje", objasnio je Nešić danas na konferenciji za novinare.


Nešić otkrio kakve je puške Šmit unio u BiH

Nešić otkrio kakve je puške Šmit unio u BiH

Detaljno je pojasnio i druge razloge zašto Šmit nije visoki predstavnik.

"U BiH imamo čovjeka koji sam sebe naziva visokim predstavnikom, a to nije. Imamo čovjeka koji se zove Kristijan Šmit i on se nelegitimno predstavlja kao visoki predstavnik, a on je samo građanin Savezne Republike Njemačke. Odlukom iz 2006. godine Ustavni sud saopštava: 'Visokog predstavnika imenuje Savjet za sprovođenje mira, a njegovo imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN koji je ratifikovao i Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnih mirovnih trupa u BiH'", rekao je Nešić i poentirao:

"To je bio slučaj sa svim dosadašnjim predstavnicima, zaključno sa Inckom".

Istakao je da je analizom dokumenata koje je donio Savjet bezbjednosti UN zaključeno da ne postoji nijedan dokument niti odredba kojom se potvrđuje imenovanje Kristijana Šmita.

"Postoji isključivo zabilješka sa sastanka Savjeta bezbjednosti UN 8823, održana 22. jula 2021. godine, na osnovu koje se zaključuje da jedini Nacrt rezolucije podnesen na glasanje, broj S/2021/667 nije prihvaćen, jer je rezultat glasanja bio dva glasa ZA i 13 suzdržanih", obrazložio je ministar bezbjednosti BiH.

Nešić je takođe pokazao kako izgleda Rezolucija SB UN kojom je prethodni visoki predstavnik Valentin Incko potvrđen, a kako potom i posljednje dvije Rezolucije od kada Šmit tvrdi da je visoki predstavnik.

Razlika je jasno vidljiva, Rezolucije o Incku imaju čak četiri strane gusto kucanog teksta, dok posljednje dvije Rezolucije SB UN imaju svega po stranicu i po, a ni u jednoj riječi se ne spominje visoki predstavnik.


Nešić ekskluzivno otkrio za ATV: Šmit unosio duge cijevi u BiH

Nešić ekskluzivno otkrio za ATV: Šmit unosio duge cijevi u BiH

"U ove dvije Rezolucije nema ni slova o visokom predstavniku. Zašto? Zato što visoki predstavnik ne postoji", rekao je Nešić i nastavio u istom tonu:

"Još jedna činjenica. Kad god je gospodin Šmit došao na sjednicu SB UN, predsjednik ga poziva isključivo u skladu sa Pravilom 39 Pravila i procedura SB UN, a ne na osnovu rezolucije o BiH. Šta je to Pravilo 39? To znači da SB ima diskreciono pravo da pozove bilo kog čovjeka koji može učestvovati u rješavanju nekih pitanja koja se mogu rješavati pred Savjetom bezbjednosti.

Pratite nas i putem Vibera